Már kötelező a tápérték jelölés | 2016.12.14.

Minden Európai Uniós tagállamban 2016. december 13-ától kötelező a tápértékjelölés az élelmiszereken, a nem előre csomagolt élelmiszerek viszont kivételt képeznek ez alól.

Minden EU-ban értékesített, előre csomagolt élelmiszeren köteles feltüntetni a gyártó a tápértékre vonatkozó információkat az új szabályoknak megfelelően. Az új címkézési rendelet célja, hogy a vásárlókat képessé tegye az étrendjükkel kapcsolatos megalapozottabb döntésekre.

A rendelet nem szabályozza, hogy a csomagolás melyik pontján jelenjen meg a tápértéktáblázat, illetve továbbra is önkéntes módon kell csak feltüntetni további tápanyagok (pl.: egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak, cukoralkoholok, keményítő, rost, vitaminok és ásványi anyagok) arányát az egyes termékekben. Az új szabályozás számol az internetes, vagy katalógusokból történő vásárlás lehetőségével is. Előírja, hogy a fogyasztó számára a termék címkéjén kötelezően feltüntetendő információkat még a vásárlás előtt hozzáférhetővé kell tenni. Vagyis az információk meg kell, hogy jelenjenek bármilyen távértékesítést segítő eszköz – weboldal vagy katalógus – által szolgáltatott anyagon.

Az élelmiszerek ez irányú jelölése nem kötelező a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében. Kivételt képeznek az olyan termékek is, amelyek a csomagolása túl kicsi ahhoz, hogy azon alkalmazni lehessen a kötelező címkézési követelményeket, továbbá az alkoholtartalmú italok, melyek összetevőire és tápértékére vonatkozó információt sem kell majd feltüntetni.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIENTPRESS.HU