Malu Dreyer: német tartományi kormányfő kerekes székbenHír | 2013.02.17.

Aki először látja, nyilván ezt jegyzi meg róla: Malu Dreyer, Németország Rajna-vidék–Pfalz tartományának új miniszterelnöke nehezen jár. Lábai nem engedelmeskednek, így rövidebb helyváltoztatáskor valamelyik munkatársába karol, ha hosszabb utat kell megtennie, tolószékbe ül. Utóbbit egy külföldi nyaraláson tesztelték először: „Gyere, itt senki sem ismer minket, próbáljuk ki”  mondta neki férje, Dreyer pedig a kezdeti idegenkedés után úgy érezte, visszanyerte a szabadságát.

A szükségszerűség belátása az 51 éves politikusnő számára annyiban is a szabadság megvalósulása, hogy ezzel el is intézi betegsége, a mozgásszerveit megtámadó sclerosis multiplex kérdését. Munkájában nem hátráltatja – sőt szociális, család- és egészségügyi miniszterként egyfajta pluszt is jelentett számára. Ezt a funkciót töltötte be január közepéig a négymilliós, alapvetően konzervatív–katolikus lakosságú Rajna-vidék–Pfalzban, ahol egykor Helmut Kohl karrierje is indult. Az utóbbi 18 évben a szociáldemokrata Kurt Beck irányította a tartományt, aki – saját betegségére hivatkozva – most lemondott, s Dreyer követi a poszton.

Családi gyökereit tekintve Dreyer – akit eredetileg Marie-Luisénak kereszteltek, később maga rövidítette le nevét – inkább a konzervatív táborba illene: apja Neustadt városában iskolaigazgató, a városi tanácsban a kereszténydemokrata CDU frakcióvezetője volt. Dreyer is katolikus teológiával és anglisztikával kezdte tanulmányait, onnan váltott jogra, ahonnan aztán a Németországban kötelező két államvizsga után Bad Kreuznachban lett ügyész. Szociális érzékenysége korán kialakult, aktív volt a feminista mozgalomban, az Amnesty Internationalben tevékenykedett. 1995-ben független jelöltként választották Bad Kreuznach polgármesterévé, majd belépett a szociáldemokrata pártba (SPD). Politikai karrierje egyenesen vezetett fölfelé. A tartományi fővárosban, Mainzban előbb a szociális és lakásügyek felelőse lett, 2002-ben pedig Beck meghívta a kabinetjébe.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ