Májusban kezdik felújítani a Vakok Állami IntézetétHír | 2013.02.25.

Csaknem egymilliárd forint kormányzati támogatással felújítják a Vakok Állami Intézetét Budapesten. A korszerűsítéssel kétszáz bentlakó és több mint száz bejáró látássérültnek teszik könnyebbé a mindennapjait.

A munka májusban kezdődik, a XIV. kerületi Hermina úti és a Hungária körúti épületegyüttest érinti, és várhatóan még idén decemberben befejezik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkára csütörtökön.

Soltész Miklós elmondta: a kormány a múlt heti ülésén döntött arról, hogy az intézet budapesti központjának 972 millió forint támogatást nyújtanak. Teljesen akadálymenetesítik az épületet, korszerűsítik a belső munka-, közösségi és lakótereket, a mosdókat, elvégzik a gépészeti felújítást, kicserélik a régi ablakokat és hőszigetelik az épületeket. Az 1916-ban, illetve 1937-ben elkészült épületeken ilyen mértékű átalakítást, illetve felújítást még nem végeztek – tette hozzá.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az Új Széchenyi Tervben tavaly két pályázattal összesen 2,5 milliárd forintot fordítottak a látássérültek rehabilitációjára, ebből az összegből 1,3 milliárd forintot biztosítottak a tatai új országos bentlakásos rehabilitációs központ kialakítására.

Szőke László fogyatékosságügyi főosztályvezető - aki maga is látássérült - emlékeztetett, hogy a most megújuló intézetben már több mint három évtizede nyújtanak elemi, illetve komplex rehabilitációs szolgáltatásokat a látássérült embereknek. Az elemi látásrehabilitáció során a látássérült embereknek megtanítják, hogyan lássák el önmagukat otthon, hogyan közlekedjenek, így csökkentve a másokra való ráutaltságukat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HVG