Magyarország 10 milliárd forintot fordít a zsúfolt bentlakásos intézmények kiváltásáraHír | 2013.03.16.

Kósa Ádám és Pelczné Dr. Gáll Ildikó sajtóközleménye - Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése a fogyatékos embereket érintő európai megszorításhullámról folytatott vitát Viviane Reding igazságügyi biztos jelenlétében. Kósa Ádám, az EP Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának elnöke és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselők felszólalásaikban kiemelték: tovább nem folytatható sem az európai, sem az USA-beli út a fogyatékos emberek ellátásainak megnyirbálásában.

Kósa Ádám és Pelczné Dr. Gáll Ildikó fideszes képviselők szerint az értelmi fogyatékos emberek támogatása mellett a fogyatékos emberek foglalkoztatásának növelésére és méltányosabb lakhatási körülmények kialakítására kell összpontosítani. Magyarországon a közelmúltban született egy hosszú távú stratégia a fogyatékos emberek számára fenntartott nagy létszámú, zsúfolt, intézmények kiváltására. A magyar kormány EU-s források felhasználásával közel 10 milliárd forintot fog fordítani csak erre a célra 2013 végéig. 

Kósa Ádám jelnyelven elmondott hozzászólásban kiemelte Viviane Reding EB alelnök támogató szerepét a jelnyelv elterjesztése érdekében. Kósa ezt követően kijelentette: "A védett munkahelyek leépítésével Európában az elbocsátott fogyatékos emberek mindössze 5%-a tud újra elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Fontos, hogy tagállamok a személyre szabott támogatások különböző formáit vezessék be, ne a vállalkozások közvetlen és automatikus támogatását folytassák, mint ahogy eddig tették." Kósa emlékezetett arra is, hogy a válság éppen a fogyatékos embereket érinti a leginkább. "Vessük vigyázó tekintetünket az Amerikai Egyesült Államokra is, ahol az új automatikus költségvetési megszorításoknak (fiscal cliff) köszönhetően, nem tévedés, mintegy 370.000 értelmi sérült ellátása szűnhet meg, miközben a bankok vezetőinek fizetése újra nő. Ez elfogadhatatlan" - zárta beszédét Kósa Ádám, az EP egyetlen siket képviselője. 

Tovább a teljes cikkre

Forrás: MEOSZ