Kevéssel maradtunk le az összesített dobogóról Esemény | 2011.07.04.

Magyarország az 54 ország közül a negyedik helyen végzett az összesített éremtáblázaton a göteborgi Szervátültetettek Világjátékán. A mieinket csupán a brit, az amerikai, valamint az ausztrál együttes előzte meg. A magyar sportolók összesen 33 arany-, 21 ezüst- és 35 bronzérmet gyűjtöttek.

Remekül szerepeltek a magyar sportolók a Göteborgban megrendezett XVIII. Szervátültetettek Világjátékán. A negyvenhat tagú magyar küldöttségből harmincan állhattak dobogóra, s tizenhat sportolónk címvédőként utazhat a következő világjátékokra. A magyar küldöttség az összesített éremtáblázaton a negyedik helyet szerezte meg az ötvennégy országot fölvonultató mezőnyben. A mieinknél csupán a britek, az amerikaiak, valamint az ausztrálok gyűjtöttek több medált.


A brit versenyzők 115 arany-, 94 ezüst- és 77 bronzéremmel végeztek a táblázat élén, míg a magyarok 33 elsőség mellett 21 második, valamint 35 harmadik helyezést is elértek. Ezzel az eredménnyel csapatunknak sikerült felülmúlnia a két évvel ezelőtti teljesítményét. Akkor az ausztráliai Brisbane-ben rendezett világjátékokon 21 arany-, 27 ezüst és 22 bronzérmet szereztek sportolóink, s az összesített éremtáblázat ötödik pozíciójában végeztek.

Legeredményesebb sportágunk Göteborgban az úszás volt. Az uszodában született meg a magyar dobogós helyezések több mint harmada, úszóink 11 elsőség mellett 11 ezüst- s 15 bronzérmet nyertek. Úszóinkon kívül tizenhét medállal atlétáink, valamint nyolc-nyolc éremmel bowlingozóink és pingpongosaink bizonyultak a legszorgosabb éremhalmozónak.

A magyar csapat legeredményesebb indulója Dózsa Dávid lett. A tizenhat esztendős veseátültetett klasszis úszóként öt egyéniben öt aranyérmet gyűjtött, s emellé két váltóban szerzett bronzot. Dózsa mögött nem sokkal maradt el a három-három elsőségig jutó Berente Judit és Mezei Gergő. Berente Judit három diadala mellett még egy-egy második és harmadik helyezést is szerzett. Míg a hajdúböszörményi Mezei Gergő teljesítményének értékét növeli, hogy több sportágban érte el győzelmeit, a huszonkét éves versenyző kerékpározásban és a mini marathonon nyert, 1500 méteren második lett, s a magyar váltó tagjaként még kétszer állhatott dobogóra.

Tovább a cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG