Magyar vizsla gyógyítjaHír | 2015.01.08.

Egy brit állampolgárként rendszeresen a budapesti Pető Intézetben kezelt mozgáskorlátozott kisfiú karácsonyát tették szebbé a hazai állatvédők egy rossz körülmények közül kimentett, rehabilitált magyar vizslával.

A történet egyik főszereplője egy genetikai eredetű izomsorvadásos betegség miatt kerekesszékbe kényszerült kisfiú, aki szeretett volna egy kutyát. Jasper a neve, 11 éves, nem beszél, de a karjait tudja használni. Iskolába jár, két testvére van, fizioterápiás kezelésekkel próbálják javítani az állapotát. Rendszeresen járnak Magyarországra a világhírű Pető Intézetbe. Az izomsorvadást egyelőre nem tudják gyógyítani, de kemény munkával a betegség előrehaladása lassítható, időt adva a betegnek, a családnak és az orvostudománynak.

Jasper régóta szeretett volna egy kutyát, illetve konkrétan egy magyar vizslát. A magyarországi utak során ismerték meg a fajtát, pontosan tudták, hogy egy sima szőrű, 3-5 éves kan kutyára lenne szükségük. Kifejezetten mentett állatot kerestek.

A különleges helyzet miatt speciális képességű és tudású kutyára volt szükség. Nem szabad félnie a kerekesszéktől, a kerekesszékes embertől, pórázon kell haladnia a kerekesszék tempójában, átlagon felül nyugodtnak és szófogadónak kell lennie, ezen felül fontos még a kiegyensúlyozott idegrendszer, a jó fizikai állapot és az apportírozó képesség, hogy az állat társ, barát, motiváló erő és segítség is lehessen.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NOL.HU