Magyar Speciális Olimpia SzövetségHír | Esemény | 2014.10.27.

Elsöprő sikert értek el speciális olimpikonjaink a szeptemberi, Antwerpenben lebonyolított Európa Játékokon. 20 arany, 20 ezüst és 26 bronzérmet szereztek. Lengyel Lajossal, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökével arról beszélgettünk, mit jelent az értelmi sérült embereknek a sport és a Szövetség miben tudja támogatni őket.

- Milyen szervezet a Magyar Speciális Olimpia Szövetség?

- A Special Olympics International az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete.1968-ban Eunice Kennedy Shirver alapította Washingtonban. A NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. Mára már több mint 140 ország található a tagjai között! Magyarország – a Magyar Speciális Olimpia Szövetség -1989 óta vesz részt a mozgalomban, azaz tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő sérült, vagy a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés és versenyprogramját. A downos és autista emberek is ide tartoznak. A Magyar alap célkitűzése világszerte, hogy küzdjön az értelmi fogyatékossággal élő emberek elfogadásáért, és hangsúlyozza egymás megértésének és tiszteletének fontosságát, a sporton keresztül integrálja az értelmi fogyatékossággal élő embereket a társadalomba.

- A Szövetség az egész országban jelen van, vagy csak Budapestre korlátozódik a tevékenységük?

- Szervezetünk országos, minden megyében vannak szervezeteink. Eddig a legfőbb erőssége a Speciális Olimpiának abban volt, hogy főképp a szociális és rehabilitációs intézetekben élőket mozgatta meg. Ma már a családban élő értelmi fogyatékossággal élő emberekre is kiterjed a tevékenységünk. Szerencsére több százan vannak, akik családban élnek és járnak be egy-egy egyesületbe országszerte.

- Milyen sportágakban sportolhatnak az értelmi fogyatékossággal élő emberek?

- Magyarországon 21 sportág van, 16 nyári és 5 téli sportág. Megegyezik az élsportban jelenlévőkkel. Több hazai sportegyesületünk működik az ország területén, ahol lehet jelentkezni a legkülönbözőbb sportágakra.

- Mi a helyzet az utánpótlással? Gyerekekkel is foglalkoznak?

- Ma már elmondhatjuk, hogy az óvodás kortól életük végéig biztosítunk versenyzési, sportolási lehetőséget. Októberben indul majd egyébként kiemelten az óvodáskorúak sportra való nevelése. Négy éves kortól elkezdünk foglalkozni az értelmi fogyatékossággal élő gyerekekkel. Valamilyen intézetben élő gyerekeket érint és a mozgás örömén, a játékos sportban való részvételen keresztül próbáljuk majd őket ránevelni arra, hogy egész életükben sportoljanak. Versenyszerűen 8 éves kortól sportolhatnak a gyerekek a Magyar Speciális Olimpia Szövetség támogatásával.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: Rehab Blog