MAGYAR SIKER A HÓBANHír | 2015.11.22.

A TÉL MÁR ITT KOPOGTATAT AZ AJTÓNKON, DE BEVALLOM ÉN MÉG NEM BÁNOM, HOGY EGYELŐRE CSAK A TÉLI SPORTOK IDEJE JÖTT EL, MERTHOGY A PARASPORTBAN IS MEGKEZDŐDÖTT A VERSENYSZEZON A SÍELŐKNÉL, ÉS MÁRIS MAGYAR SIKERNEK ÖRÜLHETÜNK, UGYANIS AZ ALPESI SÍ VK-N, BALOGH ZSOLT NEGYEDIK LETT.

A magyar látássérült versenyző a negyedik helyen végzett műlesiklásban a hollandiai Landgraafban, az alpesi sí világkupa-szezon nyitó versenyén.

Sportolónk guide-ja szakági vezetőnk, Fábián Attila volt. A szakember tájékoztatása szerint két egymást követő napon is összemérték tudásukat a műlesiklók. Balogh Zsolt pedig a második alkalommal lett negyedik.

Az első versenynapon szintén a negyedik helyen állt, ekkor azonban sajnos kiesett, mert az egyik kapu-kombinációnál Balogh Zsolt léce megakadt egy hótúrásban, kifordította a lécét és nem talált vissza a pályára. Fábián Attila elégedett volt a síző Hollandiában mutatott teljesítményével.

Látássérülteknél egyébként három kategória van gyengénlátok, aliglátók és a vakok. Mind a három kategóriában a látássérült versenyző előtt egy vezető síel, a teljesen vak síző előtt síző vezető hátán egy hangszóró van elhelyezve és ezen keresztül adja az utasításokat. 

Hazánkban Fábián Attila nevéhez fűződik a sísport elindítása fogyatékossággal élő emberek számara.  A szakember, mivel síedzőként kereste az újdonságokat és a kihívásokat, egy kerekesszékes barátjával, Navratyil Sándorral 1998 őszén elhatározták, hogy Magyarországon meghonosítják a versenyszerű sízést, mozgássérültek számára is.

Az elmúlt években elsősorban mozgássérült parasíelők értek el eredményeket, de mára a válogatott egy látássérült taggal is bővült, és ahogy fent említette példa is mutatja, munkáját siker koronázza. Emellett pedig 2013-ban már hallássérült sportolóval is bővült a Hungarian Disabled Ski Team csapata.  

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORT MINDIG