Magyar Olimpiai Akadémia: minden a paralimpikonokról szóltHír | 2013.11.02.

A paralimpiai mozgalomról és a paralimpikonokról szólt a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) 62. vándorgyűlése, melyet szombaton rendeztek a Testnevelési Főiskolán. Az eseményen megalakult a Paralimpikonok Klubja is.

A vándorgyűlés abból a szempontból történelminek számított, hogy első alkalommal volt a parasport a középpontban.
Az Irish Feet szteppegyüttes bemutatója és Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkárának köszöntője után a legutóbbi vándorgyűlés óta elhunyt olimpikonokra, sportvezetőkre emlékeztek a résztvevők. Szekeres Pál, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, háromszoros paralimpiai bajnok vívónk a paralimpiák történetéről tartott előadást.

Dr. Ari Lajos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet korábbi főigazgatója, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökségi tagja legendás sportolók fantasztikus történeteit idézte fel, hangsúlyozva, hogy javítani kell a parasportolók és a fogyatékkal élők életminőségén, és elengedhetetlen az akadálymentesítés megvalósítása, amihez elő kell teremteni az anyagi forrásokat.

Horváth Vilmos, a MOA tanácstagja „Invalidusok a sportban” című előadásában olyan sportolókat mutatott be, akik végtag-, látás- vagy hallássérültségük ellenére az épek között, olimpiákon, világbajnokságokon nyertek érmeket.
Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke filmvetítéssel kezdte beszámolóját, amely a paralimpia történetét, a versenyek hátterének változásait mutatta be. A sportvezető adatokkal támasztotta alá, hogy a résztvevők és a helyszínen szurkoló nézők számát tekintve az olimpia után a paralimpia a világ második legnagyobb sporteseménye, ezt igazolják a televíziós nézettségi adatok is.

A jogokkal rendelkező Channel 4 csatorna napi 15 órát közvetített élőben Londonból, Magyarországon pedig első alkalommal láthattak élő közvetítést a nézők paralimpiai úszódöntőről. Gömöri Zsolt hangsúlyozta, a parasport a sportvilág legdinamikusabban fejlődő területe, amit az is mutat, hogy olyan úszólegendák, mint Johnny Weismüller vagy Mark Spitz az időeredményeivel nem lehettek volna döntősök a londoni paralimpián. A vezető elmondta, hogy a világ élvonalába tartozó paralimpikonok az olimpionokhoz hasonlóan minden nap edzenek, és a paralimpiára ugyanolyan nehéz kvótát szerezni, mint az olimpiára. 

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MAGYAR PARALIMPIAI BIZOTTSÁG