Magukba zárt világokHír | 2015.10.30.

A napokban nyílt meg a Magukba zárt világok című kiállítás a ferencvárosi Tárt Kapu Galériában. Magyar és német autista művészek először állítanak ki együtt.

A napokban nyílt meg a Magukba zárt világok című kiállítás a ferencvárosi Tárt Kapu Galériában. Magyar és német autista művészek először állítanak ki együtt.

Először láthatóak együtt magyar és német autista művészek alkotásai a Tárt Kapu Galéria Magukba zárt világok című kiállításán. A tárlat a Mosoly Otthon Alapítvány hétezer darabos grafikai gyűjteményéből, és az autista művészeket összefogó akku – Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból válogat. A magyar alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány autista lakóotthonokban elérhető művészetterápiás programján születtek. Az országban egyedül ez a program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja.

Autista művészek zárt világába enged betekintést a Tárt Kapu Galéria legújabb kiállítása. A Magukba zárt világok című tárlaton először láthatóak együtt magyar és német autista művészek munkái. Az alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány hétezer darabos autisták által készített grafikai gyűjteményéből, és az autista alkotókat összefogó német akku – Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból származnak. A Norvég Civil Alap támogatásával létrejött tárlat november 30-án hétfőig tekinthető meg.

Az országban egyedül a Mosoly Otthon Alapítvány biztosít olyan művészetterápiás programot, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek. A foglalkozás 2010-ben indult el, és jelenleg hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével. Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja ezt a lehetőséget, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Az immár közel hétezer darabos rajzgyűjtemény is igazolja, hogy a művész saját, csakis önmagára jellemző világlátása teszi a rajzát megismételhetetlenné és értékessé.

Az autisták jellemzően nem összefüggésekben gondolkodnak, hanem inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az autista művészet éppen a sajátos karakterjegyeinek köszönhetően önálló művészeti területté nőtte ki magát, amelyet a meghökkentő tematika, egyedülállóan bravúros kompozíciók és tökéletes színérzék jellemzi – emelte ki Tarr Hajnalka, a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője. – Igazán különleges ez a kiállítás, hiszen autista alkotók munkái viszonylag ritkán láthatóak kiállításokon. Mind a Mosoly Otthon Alapítványnak, mind pedig a német akkunak az a célja, hogy autista művészek munkáit ismertesse meg minél nagyobb közönséggel, galériánk pedig szívesen partner ebben az izgalmas művészi kezdeményezésben – mondta Tóth Eszter, a Tárt Kapu Galéria vezetője.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: ZETAPRESS