Magas vérnyomást mért az orvosom, máris gyógyszert kell szednem?Tanulmány | 2013.12.30.

Magas vérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga, meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés, vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

Magas vérnyomás-betegségről akkor beszélünk, ha 3 különböző időpontban, nyugodt körülmények között mért érték átlaga, meghaladja a 140 Hgmm-es szisztolés, vagy a 90 Hgmm-es diasztolés értéket.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/4416/a-magas-vernyomas-gyogyszeres-kezelesenek-beallitasanak-szempontjai

Ha ez a feltétel teljesül, további vizsgálatok történnek a hipertónia okának tisztázása, a társuló rizikófaktorok kiszűrése, valamint a már esetlegesen fennálló célszervkárosodások felderítése céljából.

A terápiát meghatározza az emelkedett vérnyomás oka – ha a háttérben hormonális vagy vesebetegség áll, a megoldást annak kezelése jelentheti. Ha nincs ilyen ok, a következő lépés annak eldöntése, mikor kell elkezdeni a gyógyszeres kezelést.

Kevés rizikófaktor, vagy azok hiánya esetén első lépcső az életmódváltás

Amennyiben nincs egyéb rizikófaktor (magas életkor, elhízás, emelkedett koleszterinszint, cukorbetegség, dohányzás, korábbi agyi történés vagy szívinfarktus), és nincs a különböző szervekben észlelhető szövődmény (bal kamra falának megvastagodása, beszűkült vesefunkció, mikroalbuminuria, nyaki érszűkület), illetve a vérnyomásértékek nem haladják meg a 180 Hgmm-es szisztolés, és a 110 Hgmm-es diasztolés értéket, az első terápiás lehetőség az életmód-változtatás.

A testsúly csökkentése, a sóbevitel korlátozása, a megfelelő diéta, a dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás mérséklése, valamint a napi rendszerességgel végzett testmozgás akár normalizálhatja is a vérnyomást.

Egy-két rizikófaktor fennállása esetén szintén megengedett néhány hetes várakozás, amennyiben a mért értékek továbbra is magasak, gyógyszeres kezelés indokolt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBBETEG