Ma kezdődik a paralimpiaEsemény | 2012.08.29.

Ma megkezdődik Londonban a paralimpia. A magyar válogatott két tagja az SZVSE két atlétája, Biacsi Ilona és Bernadett. A két szegedi lány szeptember 5-én a döntőben fut 1500 méteren.

A pekingi hat érem túlszárnyalása a magyar küldöttség célja a ma Londonban kezdődő XIV. paralimpián, amelyen a négy évvel ezelőttihez hasonlóan 33 sportoló képviseli a magyar színeket.

– Az eredeti célunk az volt, hogy több sportolót indíthassunk, mint Pekingben, ez végül nem valósult meg – mondta Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke. – A csapat összetétele viszont változott, mivel négy éve csak látás- és mozgáskorlátozott versenyzőink indultak, most viszont ismét ott lehetnek az értelmi fogyatékos sportolók is, akik magyar részről éremesélyesek lehetnek. Pekingben egy arany- és öt bronzéremmel zártunk, most ennél több dobogós helyet szeretnénk, legalább nyolc érem van a csapatban.

Az MPB első embere kifejtette, hogy az úszók közül elsősorban a címvédő és világcsúcstartó Sors Tamás, valamint Tóth Tamás végezhet az első háromban, az asztaliteniszező Pálos Péter pedig világranglista-vezetőként és világbajnokként számít favoritnak.

– Vívásban ott lesz két emblematikus sportolónk, Szekeres Pál és Krajnyák Zsuzsanna, jó helyezést várok a női párbajtőrcsapattól és a férfi tőrcsapattól is – jelentette ki Gömöri Zsolt. – A világbajnok Szabó Nikolett cselgáncsban kerülhet a legjobbak közé, atlétikában a szegedi Biacsi lányok, Bernadett és Ilona remekelhet, ugyanott titkos esélyes a nemrég a csapatba került Orbán Csaba.

A szervezésről szólva a sportvezető közölte, a londoni házigazdák egy egységként kezelik az olimpiát és a paralimpiát, erre utalnak a hasonló kabalafigurák és a két esemény kommunikációja is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DELMAGYAR.HU