Lovagolni csak az Isten tud, mindenki más csak tanuljaHír | 2014.06.11.

Tanulékony ügetőlovakkal és szakképzett terapeutákkal segíti a mozgászavarokkal küzdő és értelmi fogyatékos gyerekek fejlődését a Kincsem Parkban működő Nővérkék Alapítvány. Lovak és kis lovasaik találkozása a futószár végén és az istállóban, ahol talán már kevésnek érezzük a terápia szót.

Aki lovasterápiára érkezik, végig kell haladnia az istállók sorai között, és átélheti, amint a város szagát hirtelen felváltja a széna és a lovak illata. Ahogy elhagyjuk az utolsó istállót is, végképp elmaradoznak az autók, és a négylábúak mellett olykor kétkerekűek tűnnek fel - ha éppen máshogy nem lehet nyeregbe pattanni.

A sor utolsó épületében működő alapítvány jelenleg hét lóval segíti a lovassportot és a terápiás munkát, ez pedig rengeteg feladatot jelent mind az istállóban, mind a pályán. Ebbe a munkába kapcsolódik be egy értelmi fogyatékos tanulókból álló csoport hetente egyszer - a kisebbek lovasterápiában vesznek részt, a 13-18 évesek pedig a lovaglás mellet az istállómunka alapjaival is ismerkednek.

"Kezdetben szigorúan és kizárólag hippoterápiás esetekkel foglalkoztunk, később azonban gyógypedagógiai lovasok is megjelentek azzal az erőteljes igénnyel, hogy ide járnának" - idézi fel a kezdeteket Kalina Kata, az alapítvány vezetője, aki több mint tizenegy évet dolgozott az egészségügyben, majd gyógytornászként értelmi fogyatékos gyerekekkel, később diplomás gyógypedagógus lett, és elvégzett egy autizmussal kapcsolatos szakirányú képzést is. Az alapítvány tízéves működése során társával, Rétháti Györgyivel számos speciális hippoterápiás segítő módszert dolgoztak ki fogyatékosok és mozgászavarban szenvedők számára.

A két lovasterapeuta egyetlen kisméretű, kilencéves kancával kezdte a munkát, és, ahogy Kata fogalmaz, "elkezdtük a saját terápiás műhelyünket felépíteni, persze nagyon apró lépésenként, tényleg tégláról téglára, sok gyerekbetegségen átesve, sok mindenből tanulva". Rengeteg buktató és bizonytalanság után végül itt, az Ügető istállósorának egyik épületében találtak biztos hátteret a munkájukhoz.

A terápiát a lovak mellett különféle eszközök is segítik, apró színes gumitárgyak, papírkorongok, melyekkel Kata és Györgyi irányítani tudják a résztvevők figyelmét, és a lovaglás mellett a színek, a formák és a számok fogalmait is megtanítják. Ahogy minden más kézzelfoghatóbbnak tűnik a lovak világában, az elvont dolgok is testet kapnak.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO