London 2012: bemutatták a paralimpia érmeitHír | 2011.09.29.

London – A 2012-es londoni olimpia szervezőbizottsága hétfőn nyilvánosságra hozta a paralimpiai érmeket, melyeket a Hampshire-i születésű ékszerész, Lin Cheung tervezett.

A londoni British Museumban bemutatott medálokat Niké, a győzelem görög istennője ihlette. Paraméterei (85 mm átmérőjű, 7 mm vastag és 375-400 gramm súlyú) megegyeznek az olimpiai érmek adataival, amelyek az ötkarikás játékok történetének legnagyobb és legnehezebb medáljai lesznek.

“Remélem, az érmek kellőképpen szimbolizálják a sportolók nagyszerű teljesítményét”, mondta Cheung, akinek célja az volt, hogy munkája visszaadja a paralimpia eszméjét (Spirit in Motion/Mozgásban a Lélek).

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke, Sir Philip Craven, illetve a 2012-es londoni olimpia elnöke, Sebastian Coe is dicsérte a műalkotást, utóbbi szerint a medál inspiráló hatással lesz a sportolókra.

A több mint 2100 paralimpiai érem 502 díjátadó ünnepségen kerül kiosztásra, 19 különböző helyszínen. A fogyatékos versenyzők számára kiírt megmérettetésre 2012. augusztus 29. és szeptember 9. között kerül sor.

Tovább az eredeti cikkre és a képre

Forrás: AMERIKAI NÉPSZAVA