Lezárult a távjeltolmács-szolgáltatás tesztidőszakaHír | 2015.02.19.

A kormány elkötelezett a fogyatékossággal élő emberek önálló életvitelét, autonómiáját segítő szolgáltatások támogatásában – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy szerdai budapesti szakmai konferencián.

A rendezvényen ismertették a 70 ezer magyar siket és nagyothalló számára egy éve elindított videó alapú távjeltolmács-szolgáltatás tesztidőszakának eredményeit.

Czibere Károly arról beszélt, minden olyan fejlesztést üdvözölnek, ami ahhoz járulhat hozzá, hogy a látás-, vagy hallássérültek, a mozgáskorlátozottak könnyebben hozzá tudjanak férni a közszolgáltatásokhoz.

Az államtitkár történelmi lépésnek nevezte a siket és nagyothalló emberek számára könnyű kommunikációt biztosító Kontakt Tolmácsszolgáltatást, melyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz) indított útjára tavaly márciusban.

Az 526,5 millió forintos uniós támogatással elindított szolgáltatás lényege, hogy - egy mobilinternetezésre alkalmas tablet segítségével - az érintettek számára ingyenes videotolmácsolást biztosítanak jelnyelvi tolmácsok közreműködésével gyakorlatilag bárhol és bármikor, akár hivatali ügyintézésnél, akár vásárlásnál vagy a mindennapi élet bármely területén.

A szolgáltatás előnye, hogy a jelnyelvi tolmács személyes jelenlétére nincs szükség; a tableten keresztül akár jelnyelven, akár hangzó nyelven vagy írásban is tudnak kommunikálni. Egy ügyintézésnél például így hárman vannak „jelen”: az ügyintéző és az ügyfél személyesen, míg a tolmácsolást végző diszpécser távolról, a tablet képernyőjén keresztül kommunikálva mindkettejükkel.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL