Létszámbővítést, intézményfejlesztést jelentettek be ZalaegerszegenHír | 2013.03.01.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal országos road-show-t indított a megváltozott munkaképességűek lehetőségeiről. A csütörtöki program keretében a szaktárca államtitkára is a városban járt

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyekért felelős államtitkára Gyutai Csaba polgármester társaságában üzemlátogatáson vett részt a Szerapisz-Zala Kft.-ben. A több mint 80 megváltozott munkaképességű dolgozót is foglakoztató cégnél elektromos kismegszakítókat szerelnek össze. Ezt követően a Gasparich utcai idősek otthonában 14 aktív ágyat adtak át a gondozottak számára. A jó minőségű ágyakat a szegedi Csillag Börtönben készítették.

Utóbbit már a programot követő sajtótájékoztatón mondta el az államtitkár, hangsúlyozva: minden élethelyzetben értelmes, a közösség számára hasznos munkát kell biztosítani az embereknek. Soltész Miklós az elmúlt években megváltoztatott rehabilitációról szólt. Fontos lépésként említette a felülvizsgálatok orvosi, szociális és munkaügyi komplexitását, ezek egésze alapján döntenek, hogy valaki rehabilitálható, rokkantsági ellátást kaphat, vagy éppen felfüggesztik az addigi ellátását. Az elmúlt években a rokkantsági ellátásra újonnan jelentkezők száma meghaladta a 70 ezret, s e szám tavaly 30 ezerrel csökkent.

Elhangzott: Zalában a jelentkezők csupán 12 százalékát utasították el, azaz többségében már valóban a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosultak jelentkeznek. Az elmúlt egy évben a felülvizsgálatra visszahívott zalaiak közül pedig csak 4,5 százalék volt az elutasítás az országos 11 százalékkal szemben.

Az államtitkár bejelentette: Zalaegerszegen 54 millió forint értékű beruházással javítják a szakigazgatás és a felülvizsgálatok körülményeit. Kedvező hírt jelentett be Gyutai Csaba is: az állami támogatásnak köszönhetően további 40 fővel bővülhet a Szerapisz Kft. dolgozóinak száma. Dr. Gyimesi Endre országgyűlési képviselő a kormány és a város szociális területet érintő jó kapcsolatait méltatta, s reményét fejezte ki ennek folytatására.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ