Letapogatható Székelyföld (Kiállítás látássérülteknek)Hír | 2014.09.28.

Láthatatlan Székelyföld címmel épített értékeit mutatja be az Erdélyi Utakon Egyesület kiállítássorozata olyan sajátosan elkészített makettek segítségével, amelyeket letapogatva egy látássérült is el tudja képzelni, meg tudja ismerni az adott épület formáját, alakját, illetve a kivitelezéstől függően az épület stílusjegyeit.

A legfrissebb tárlat múlt héten nyílt meg Láthatatlan Csíkszék címmel a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár földszintjén. Tulajdonképpen az első csíkszeredai kiállítás anyaga egészül ki két újabb épülettel, az érdeklődők Csíkszék nevezetes, reprezentatív épületeivel, építészeti értékeivel ismerkedhetnek meg.

Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület elnöke, a kiállítássorozat ötletgazdája és szervezője fontosnak tartja lehetőséget adni a látássérülteknek is, hogy megismerjék Székelyföld épített és népművészeti értékeit. „Így be tudom mutatni a nem látóknak, hogy mi a különbség egy templom és egy kastély között, milyen egy kopjafa, letapogathatják és megismerhetik a népi hímzést.”

Tavaly október 15-én, a fehér bot világnapján nyílt meg a sorozat első kiállítása, a Láthatatlan Csíkszereda, amely a Nagy István Művészeti Szak­középiskola diákjai által készített makettek segítségével mutatta be a  hargitai megyeszékhely kiemelkedő épületeit. A siker arra sarkallta Orbán Lászlót, hogy az anyagot kibővítve készítsék el és mutassák be Székelyföld épített örökségét, a történelmi régió határain belül, a székely székek szerint felosztva. Idén júliusban mutatták be a Lát­hatatlan Gyergyószék című kiállítást a Gyergyószentmiklósi Vá­ro­si Könyv­tárban, augusztus 18-án pedig Székelyudvarhelyen a Lát­hatat­lan Udvarhelyszék címűt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HÁROMSZÉK.RO