Lépjünk túl azon a szinten, hogy csak élünkHír | 2014.01.27.

A magyar kerekesszékes rögbiválogatottat egy dokumentumfilm hatására szervezték meg súlyos balesetük utáni rehabilitáción átesett emberek. Eleinte egy lakatossal úszták meg a méregdrága speciális székek kifizetését, aztán a riválisok segítették őket, mára pedig egy bátor húzással megnyerték Magyarország egyik leggazdagabb emberét mecénásnak.

"Csak azt mondták nekünk a rehabilitáción, hogy ne legyél már úgy összetörve, lehet így élni: ki tudsz ülni a székből, meg tudod csinálni magad körül a dolgokat. Mi viszont már ott tartunk, hogy lépjünk túl azon a szinten, hogy csak élünk" – mondja az Origónak a magyar kerekesszékes rögbisek edzésén az egyesületük elnöke, Koller Sándor.

A válogatott egy hazai tornára készülve gyakorol. Az amerikaifocit idéző leütközések, megkerülések, passzok, apró részletekig átbeszélt taktikai húzások mutatják, hogy nagyon komolyan veszik a játékot. A válogatott játékosait adó egyetlen hazai klub, a Docler Wildboars tagjaival beszélgetve pedig mindegyikükről az derül ki, hogy kapcsolatokat épít, utazgat, folyamatosan fejleszti magát, a pályán és a pálya mellett is teljes életet él.

De egy idő után már nem ez jár az ember fejében, hanem hogy szívesen kijönne a hétvégi torna egyik meccsére. Gyorsan megfogja a nézőt a taktikai csata és a meglepően fordulatos, látványos küzdelem. A csapat edzéseit irányító Hrivnák Gergely terapeuta tovább is megy ennél: „Ez egy olyan sportág a paralimpia repertoárjában, amely az épek között, az olimpián is simán megállná a helyét.”

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO