„Lengyel Zsófival az álmok útján” - közönségtalálkozóHír | 2014.03.18.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesülete (MBE) Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja (ETIKK) és a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány teltházas rendezvényt szervezett a Lurdy Házban Lengyel Zsófia, a magyar paratriatlon válogatott látássérült versenyzőjének főszereplésével.

A közönségtalálkozóról szólva Földesi Erzsébet, az MBE elnöke elmondta: ezzel az újfajta kezdeményezéssel, a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvánnyal közösen az a céljuk, hogy új módszerekkel mutassák be a társadalomnak a fogyatékos emberek akaraterejét, kitartását és egyben jó példával ösztönözzék sorstársaikat arra, hogy - bár sokat kell küzdeniük -, a kitűzött célokat nem lehetetlen elérni.

A közönségtalálkozó háziasszonya, Győrffy Orsolya a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítvány egyik alapítójaként és a Kodolányi János Főiskola oktatójaként elmondta, hogy az alapítvány egyik feladata, hogy a médiának is megmutassa azt, hogy a sztereotípiák helyet más módon is be lehet mutatni a fogyatékossággal élő embereket, sportolókat.

„Hatalmas élmény volt számomra, hogy 21 évesen életem első közönségtalálkozóját megszervezték nekem, amit külön köszönök Zana Anitának, Győrffy Orsinak, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének és a Parasportpress Jövőjéért Közhasznú Alapítványnak. Emellett külön köszönöm Vanek Margitnak, Magyarország legjobb triatlonistájának, hogy megtisztelte jelenlétével a közönségtalálkozót. A mai napon nagyon sok szeretet vett körül, ami erőt ad a folytatáshoz, nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan vannak velem a Rióba vezető úton” – mondta Lengyel Zsófia a rendezvényt követően.

A Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke a rendezvény helyszínéről szólva kiemelte: Magyarország első Egyetemes Tervezés Információs és Kutatóközpontja tavaly októberében jött létre, hogy az egyetemes tervezés eszményét terjessze. „Az egyetemes tervezés az a tervezési mód, amely az emberekből indul ki, és az utólagos akadálymentesítés helyett az akadályok megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Ez a 7-es terem is eszerint készült: indukciós hurok található benne, amely a hallássérülteknek nyújt segítséget, és különböző színű és fajtájú székkel van felszerelve, hogy mindenki számára használható legyen. Emellett rendezvényeinken jelnyelvi tolmácsot is biztosítunk – mondta el Földesi Erzsébet.

Forrás: MEOSZ