Lelki segítség is jár, ha megbetegszünkHír | 2014.06.08.

A magyar egészségügyben is felismerték, hogy a lelki támogatás növeli a gyógyítás hatékonyságát. Áprilistól szinte minden osztályon kérhetjük pszichológus segítségét. Miért van szükség pszichoterápiára egy infarktus után, vagy ha fejfájás gyötör?

Egy decemberben megjelent rendelet 108 területet sorol fel, ahol a kórházaknak, járóbeteg-ellátást végző intézeteknek kötelező teljes vagy részmunkaidőben klinikai szakpszichológust foglalkoztatniuk idén áprilistól. Nem olyan "hagyományos" helyekről van szó, mint a felnőtt- és gyermekpszichiátriai osztályok, pszichiátriai gondozók vagy a neurológiai osztályok, hanem olyan területeken kell a pszichés támogatást biztosítaniuk, mint például a tüdőgyógyászat, a belgyógyászat, a kardiológia vagy a fül-orr-gégészet.

A rendelet szerint nem minden osztálynak kell külön szakembert alkalmaznia, hanem az adott intézményben kell hogy elérhető legyen a pszichológus. Egyelőre nincsenek statisztikák arról, hogy a kórházaknak sikerült-e a rendelet előírásainak megfelelni, és a szükséges számú pszichológust alkalmazni. Kérdésünkre az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt válaszolta, hogy a jogszabályban foglaltak ellenőrzését a későbbiekben tervezi.

Kis lépés a holisztikus szemlélet felé

„A rendelet kidolgozását az tette szükségessé, hogy az orvostudományban az elmúlt 20-30 évben a holisztikus szemlélet végre tényleg nagyobb teret nyert. A test és a lélek gyógyítása kétszáz éve, a felvilágosodás idején vált szét: a szomatikus terület az orvoslás, a lélek pedig az egyház hatókörébe került. Ma már azonban nem kétséges, hogy a testi és a lelki dolgok összefüggnek. Az orvosok, professzorok, klinikaigazgatók mind tudják, hogy szüksége van pszichés támogatásra a cukorbetegnek, az infarktust elszenvedettnek vagy magas vérnyomással küzdő személyeknek is” - mondja Dr. Perczel Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének vezetője.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: ORIGO