Lejárt akadálymentesítési határidőkHír | 2013.05.16.

Becslések szerint a közintézmények 65 százalékban akadálymentesek. A középületek akadálymentesítésének határideje 2010. december 30-én lejárt, és ez év végére az olyan, közszolgáltatást nyújtó intézményekbe is be kellett volna tudni jutni akár kerekesszékkel is, amilyen a posta vagy a pénzintézetek. A parlament azonban tegnap kivette a fogyatékos törvényből a határidőket, és úgy határozott: azokat majd a jövőben elkészülő fogyatékos-ügyi programban kell rögzíteni – olvasható a vg.hu portálján.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületének elnöke elmondta: ahhoz képest, hogy az akadálymentesítésre vonatkozóan sehol, semmilyen határidő nem szerepelt volna az eredeti törvénymódosítás szerint, egy elfogadhatóbb variációt fogadtak el a képviselők, különösen, hogy a törvény továbbra is leszögezi, kötelező akadálymentesíteni a középületeket, illetve, továbbra is lehetőséget ad arra, hogy amennyiben ez nem történik meg, pert indítsanak az adott intézmény ellen azok, akik emiatt nem tudják annak szolgáltatásait igénybe venni.

Az akadálymentesítés állásáról most készít felmérést a szaktárca, de becslések szerint átlagosan 65 %-ban mozgáskorlátozottak által is megközelíthetőek a hazai közintézmények. E tekintetben a házi- és szakorvosi rendelők, illetve az oktatási intézmények vannak talán a legrosszabb helyzetben – tette hozzá az elnök.

A törvénymódosítás egy pozitív intézkedést is tartalmaz, amely megállítja a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás elértéktelenedését azzal, hogy a jövő évtől a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos összeggel növeli ezen ellátásokat. Eddig e két juttatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegéhez igazodott, ami 2009 óta nem változott. Az idén júniustól még havi 975, illetve 1200 forinttal emelkedik a fogyatékossági támogatás, illetve 800 forinttal a vakok személyi járadéka – jegyzi meg a portál.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: WEBORVOS