Legfőbb tapasztalataink a tanácsadásunkra jelentkezőkkel kapcsolatbanHír | 2014.03.05.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. 41321 számú pályázati támogatásból megvalósuló projektünk indulása óta több hét telt el. Pályázati felhívásunkra –melyben fogyatékkal élőknek ingyenes álláskeresési tanácsadást hirdettünk meg – az első érdeklődők jelentkeztek. Az elmúlt időben számos tapasztalatot gyűjtöttek kollégáink, elsősorban Fischer Zoltán pszichológus munkatársunk. Őt kérdeztük arról, hogy milyen benyomásokat gyűjtött ez alatt az idő alatt.

- Sokan jelentkeztek?

- Igen. Nagy az érdeklődés folyamatosan. Összesen 230 embernek tudunk majd tanácsot adni, a program keretében, ami május végéig tart majd. Egy nap három jelentkezővel beszélgetünk, egyenként kb. másfél órán keresztül. Eddig kb. 80-an vettek részt rajta.

- Mik az eddigi legfőbb tapasztalatok az álláskeresőkkel kapcsolatban?

- Meglepő – és ez elsősorban nem is álláskeresési probléma -, hogy nagyon sokan vannak, akikkel megbeszéljük a tanácsadás pontos időpontját és nem jönnek el rá. Ez a szám nagyjából a jelentkezők egyharmadát teszi ki. Teszik ezt úgy, hogy nem is szólnak vissza, hogy valami közbejött, vagy meggondolták magukat stb. Ez jól tükrözi azt, hogy valaki mennyre veszi komolyan az álláskeresést, hiszen a munkaerő kiválasztásánál, a munkavégzés szempontjából igen fontos a megbízhatóság, a pontosság. Ha valaki nem megy el egy megbeszélt állásinterjúra – és erről nem szól előre – akkor automatikusan kiesik a jelöltek közül. Ez fontos tapasztalat, amiről nem szoktunk beszélni, amikor az álláskeresés nehézségeiről esik szó. Ráadásul a sok kieső idő a mi munkánkat is hátráltatja. Ebbe valószínűleg bele sem gondolnak.

Egy másik jellemző dolog, hogy sokan valóban nem tudják mire képesek, mik az erősségeik és értékeik, így ezeket nem is kamatoztatják. Ilyenkor az ügyféllel közösen ezeket megkeressük, és megpróbáljuk megmutatni az önéletrajzában és a kiállásában egyaránt.

- Életkor és végzettség szerint kik a jelentkezők?

- Az életkor szerint elég vegyes az összetétel. Többnyire 22 évestől 55-60 évesekig szóródik a jelentkezők életkora, de a nagyon fiatalok kevesen vannak és nem sok a nyugdíjas kor előttiek száma sem. Ami a végzettséget illeti, többnyire legalább szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. A jelentkezők nagyobbik része tényleg szeretne fejlődni, növelni az elhelyezkedési esélyeit, ezért örül ennek a lehetőségnek. Van azonban egy kisebb hányad – talán a fentebb említett egyharmad -, aki inkább csak jelentkezési reflexből jelentkezett a tanácsadásra, amivel később nem él.

Forrás: REHAB BLOG