LED-eket gyártanak megváltozott munkaképességű dolgozókHír | 2013.03.04.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, a kormányzat támogatja, hogy emelkedjen a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása, s ezért előremutató, hogy két állami fenntartású szervezet együttműködése révén a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató ERFO Nonprofit Kft. LED fényforrásai a mozgássérült személyeknek segítő rehabilitációs központban, a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában (MEREK) hasznosulnak.

Az ERFO Nonprofit Kft. LED laborjában megváltozott munkaképességű dolgozók energiatakarékos LED fényforrásokat gyártanak. A Széchenyi István Egyetemmel együttműködve a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatására alkalmas költséghatékony gyártási technológiát fejlesztettek ki, így a cég ipari környezetben használt LED-jeit 10-20%-kal a multinacionális versenytársak árai alatt forgalmazza. A megváltozott munkaképességű dolgozók bevonása ezen a területen egyedi gyakorlatnak számít. A magas technikai színvonalú, szaktudást igénylő feladatot jelenleg nyolc munkatárs végzi, közülük hat megváltozott munkaképességű. Kovács Gábor, az ERFO Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy dolgozóik ezzel a szaktudással a nyílt munkaerőpiacon is megállhatják a helyüket, de céljuk a létszámemelés. Idei várható eredményeik miatt arra számítanak, hogy a létszámot 5-6 szorosára tudják növelni, amelyhez a 2014 tavaszáig tartó TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 „Rehabilitáció, Érték, Változás (RÉV) program által biztosított képzések adnak megfelelő hátteret. A LED gyártással 2011-ben kezdett foglalkozni a cég, az üzletág árbevétele 2013-ban elérheti a 100 millió forintot.

A MEREK közel 4 millió forintos beruházása egy év alatt térül meg az ERFO LED-jeinek alkalmazásával. A wolframszálas és halogénizzók kiváltásával 80-90%-os költségmegtakarítás érhető el, míg az energiatakarékos izzók, fénycsövek LED-re cserélése 50-60%-os megtakarítást jelenthet. Kogon Mihály, a MEREK igazgatója elmondta, hogy ezáltal kevésbé vannak kitéve az energiaáraknak és nem használnak fölöslegesen energiát.

A cég LED fényforrásai jóval kevesebb elemből állnak, mint más gyártókéi, ezért a hibalehetőség is jóval alacsonyabb, a belföldi szervizszolgáltatás szintén előnyt jelent a külföldi versenytársakkal szemben. A Széchenyi István Egyetemmel folytatott napi szintű együttműködés eredménye, hogy az ERFO akár egy hét alatt képes egyedi tervezésű LED-eket gyártani.

Az ERFO újabb megrendelésekre számít, ezért kész a létszám növelésére. A leegyszerűsített gyártási technológia révén nem tízmilliós értékű gépek vásárlására fordítja erőforrásait, hanem újabb megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását szeretné elérni a LED gyártásban. A gyártás felfuttatása elsősorban létszámemelést jelent, ezzel havi szinten több ezres darabszám gyártására válhat képessé a LED üzem. Mindezt lehetővé teszi, hogy az egyetem szakembereinek segítségével a betanítás rövid időt vesz igénybe.

A rendezvény a TÁMOP-5.3.8-11/A1-2012-0001 „Rehabilitáció, Érték, Változás (RÉV) – Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési és szolgáltatásfejlesztési modellprogram” keretében valósul meg.

Forrás: ERFO