Lázári javaslat a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésérőlHír | 2011.12.15.

Krakkó Ákos közölte: új módosító javaslatot terjeszt a parlament elé Lázár János, a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztéséről.

Mindezt azután mondta, hogy Lázár János fogyatékkal élő gyermekek szüleivel és Czeizel Barbarával, a szülőket képviselő delegáció vezetőjével tárgyalt december 5-én a Parlamentben.
   
A sajtófőnök elmondta, a felek abban állapodtak meg, hogy Lázár János egy új módosító indítvány nyújt majd be a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztéséről a köznevelési törvényjavaslathoz. A módosító indítványt a Fidesz-frakció szakpolitikusai, fogyatékkal élő gyermekeket nevelők és a szakma képviselői közösen dolgozzák ki - közölte, hozzátéve, hogy Lázár János az így elfogadott álláspontot fogja képviselni a parlamenti vitában.
   
Krakkó Ákos megjegyezte, az alapelv az lesz, hogy a fogyatékkal élő gyermekek fejlesztésének kötelező óraszámát a szülő igénye, a gyermek állapota és szakértői vélemény alapján közösen kell meghatározni.
   
Lázár János jelenlegi javaslata szerint a súlyos és halmozott fogyatékossággal élő gyermekek fejlesztő nevelését, oktatását úgy kellene megszervezni, hogy figyelembe veszik egy szakértői bizottságnak a fejlesztő foglalkozások heti óraszámára vonatkozó javaslatát. Ezzel párhuzamosan azt a rendelkezést elhagyná, amely szerint a heti fejlesztő foglalkozások számának el kell érnie a húsz órát.
   
Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége korábban azt közölte, hogy a módosító indítvány miatt a fejlesztő iskolák megszűnésétől tartanak. Szerintük ha szakértői bizottságokra bízzák a fejlesztés időtartamának megállapítását, az a tapasztalataik alapján azt jelenti majd, hogy a bizottságok olyan ajánlásokat fogalmaznak meg, amelyeket egy-egy intézmény teljesíteni tud, és nem azt, ami a gyermek számára jó és szükséges.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MA.HU