Látó-látássérült találkozókEsemény | 2013.05.15.

Kiemelkedően sok „látó-látássérült” találkozás valósult meg a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tavaszi nyílt napjain. Mintegy ezren ismerkedtek meg pár nap alatt olyan látássérült emberekkel, akik vakvezető kutyákkal közlekednek.

A vakság talán a legriasztóbb fogyatékosság a látók számára. Tavaszi fővárosi nyílt napjainkon az ösztönös félelem legyőzésében az általuk képzett vakvezető kutyák segítettek. Jelenlétükkel kapcsolatot teremtettek mintegy ezer látó és hat-hét vakvezető kutyával közlekedő látássérült ember között.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola „Csukott szemmel bízhatsz bennünk” című nyílt napjain részt vevő látó emberek megtudták, milyen „vakon”, bekötött szemmel tárgyakat, illatokat felismerni és egy vakvezető kutyára bízni maguk a közlekedésben.

Azért dolgoznak, hogy, minél több látássérült ember vakvezető kutyához jusson. Munkánkat önkéntesek segítik, közülük is a leglelkesebbek azok a látássérült emberek, akik maguk is új életet kezdtek vakvezető kutyáik segítségével. A vakvezető kutyát a látássérült emberek esetében alapvető szükségletnek tartják, hiszen lehetőséget ad arra, hogy biztonságosan közlekedjenek, teljes és önálló életet élhessenek. Így tudnak iskolába és munkába járni, és így családjaikra is kevesebb kötelezettség hárul.

Egy vakvezető kutya munkába állításának teljes költsége 1,5 millió forint. Ezt a költséget teljes egészében adományokból fedezik. A hozzájuk forduló látássérült emberek ingyen jutnak vakvezető kutyáikhoz, cserébe semmilyen anyagi hozzájárulást nem kérnek tőlük.

A nyílt napok látogatói számát a rendezvényeinken átadott emlékkártyák és emlékfotók alapján állapították meg. A fővárosi nyílt napok színhelyei a Millenáris Park, az Allee és a Campona voltak. Látássérült hölgy önkénteseink és vakvezető kutyáik kiemelkedően magas számban jöttek el rendezvényeikre, látó önkénteseik többsége is hölgy volt.

Forrás: BARÁTHEGYI VAKVEZETŐ KUTYA ISKOLA