Látássérülteket támogat a hello holnapHír | 2012.01.19.

Január és február hónapban a Szempont Alapítvány célkitűzéseit támogatják azok, akik a Magyar Telekom 1788-as hello holnap! Adományvonalát használják.

A Szempont Alapítványt20 éve alapították szakemberek, akiknek elsődleges céljuk egy önálló rehabilitációs központ létrehozása volt, ami 2005-ben meg is valósult. A szervezet elsősorban felnőtt korban látássérültté vált személyek rehabilitációjával foglalkozik.

A különböző statisztikák és felmérések szerint Magyarországon évente körülbelül négy-hatezer ember veszíti el a látását baleset vagy betegség következtében. Az alapítvány a pszichés segítségnyújtás mellett az elemi rehabilitáció során a legalapvetőbb készségek (közlekedés, önellátás, kommunikáció) megtanításával segíti a hozzá fordulókat. Ezután következhet a foglalkozási rehabilitáció, a tágabb értelembe vett munkakeresés. A látássérültek támogatásán túl a társadalom érzékenyítésében is részt vállalnak a szakemberek (pl. a családtagok, leendő munkatársak bevonásával).

Az alapítványra azért van szükség, mert a látását részben vagy teljesen elvesztő embernek is helyt kell állnia a családjában, el kell tudnia jutni a munkahelyére, ügyeket kell intéznie, tanulni, gyermeket nevelni kell, miközben a megváltozott élethelyzet új készségek elsajátítását igényli, az elemi rehabilitációnak pedig alapvető feltétele a speciális eszközök megléte (például hosszú, fehér bot, videonagyító, beszélő vércukorszintmérő). Ezek az eszközök hozzásegítik a látássérült embereket a társadalmi integrációhoz, mert önállósági szintjüket, életminőségüket növelik, viszont magas áruk miatt nehezen elérhetők az érintettek számára.

Az alapítvány egy segédeszköz-parkot is fenntart látásjavító, közlekedés-tájékozódást segítő vagy éppen az életet megkönnyítő eszközökből, amelyeket a hozzájuk forduló látássérültek ki is kölcsönözhetnek. A kölcsönzési lehetőség arra is jó, hogy az érintettek először kipróbálhatják a nagy értékű eszközöket, mielőtt döntenek a beszerzéséről. Az Adományvonalon keresztül befolyó adományokból az alapítvány ezt az eszközparkot kívánja bővíteni, fenntartani, gyógypedagógiai szakmai támogatással a segítségre szorulók rendelkezésére bocsátani.

A "1788 - az emberi hívószám" szlogenről is ismert hello holnap! Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is elérhető. A hívás és az sms-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfa-mentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A 2012. január és február hónapok alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Szempont Alapítványé lesz, amely ezt az összeget segédeszközparkja fenntartására és bővítésére fogja felhasználni annak érdekében, hogy a hozzá forduló látássérültek társadalmi integrációját elősegítse.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MÉDIAPIAC