Látássérültek a Veszprémi állatkertbenHír | 2012.02.05.

Ingyenes belépés, különleges, interaktív látogatás a Veszprémi Lions Klubnak (is) köszönhetően. Majdnem négy éve már, hogy a Veszprémi Lions Klub, a Veszprémi állatkert és a Vakok- és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete együttműködésre lépett, annak céljával, hogy a közös munka eredményeként a látássérültek részére akadálymentessé váljon az állatkert. A 2008. július 14-én aláírt együttműködési megállapodás során olyan eredményes közös munka következett, amelynek egyenes következménye, hogy nem régen az együttműködést meg is hosszabbították.

Az együttműködés során kidolgozásra került egy olyan csoportos, interaktív állatkerti látogatás tematikája, amelynek célja látássérültek a bemutatott állatokkal való ismerkedése. A hangok, az illatok és a tapintás segítségével a láthatatlan „láthatóvá” válik és új világ ismerhető meg. Különleges körülményeket kellett biztosítani a látássérültek csoportjainak látogatásaihoz. Külön figyelembe kellett venni, hogy a látássérültek közül sokan speciális segítőkkel, vakvezető kutyákkal érkeznek az állatkertbe. Szerencsére a különleges kiképzést kapott munkakutyák az állatkerti állatok között sem zökkennek ki munkájukból, így meg lehet engedni belépésüket az állatkert területére.

A Veszprémi állatkert látogatása a Veszprémi Lions Klub illetve a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete együttműködésének köszönhetően ingyenes a megyei illetve az országos szövetség tagjainak és tagonként egy fő kísérőnek. A Veszprémi Lions Klub ugyanis átvállalta ezt a költséget, ezáltal ez az első lehetőség az országban, amelynek keretében a látássérültek ingyenesen léphetnek be egy állatkertbe. Az együttműködésnek köszönhetően, Magyarországon elsőként, a Veszprémi állatkertben számos látássérültnek sikerült feledhetetlen kalandban részesülni az elmúlt évek során.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: LIONS