Látássérültek segítő szemeTanulmány | 2013.07.14.

Világszerte kutatják, hogy miként állíthatnák vissza a páciensek látását a lehető legteljesebben, illetve hogyan javíthatják az érintettek életminőségét. Roska Tamás akadémikus a Magyar Bionikus Látásközpontban, Németh János szemészprofesszorral közösen felügyelt, reményt keltő bionikai kutatásokról is beszélt az MTI-nek.

"Évek óta kísérleteznek elektronikus chipekkel, melyekkel elektromos jeleket vezetnek a retina elhalt optikai érzékelői helyére. Én magam is dolgoztam ilyenekkel, ezek bizonyos mértékig helyettesíthetik az elhalt retinasejteket" - idézte fel Roska Tamás. Ő fejlesztette ki az úgynevezett CNN-chipet (Cellular Neural Networks, celluláris neurális hálózat), ami egy érzékelőkkel ellátott topografigus hullám számítógép, a bionikus szemprotézis elvi alapja. Ilyen fajta chipeket vagy ennek egyszerűbb speciális eseteit lehet használni a bionikus szemprotézisekben is. A bionika tudománya egyesíti a csúcstechnológiák közül a biotechnológia, valamint az elektronika és informatika ismereteit.

Retinánk (látóhártyánk) fogja fel a külvilágból érkező fényingereket, majd bonyolult, sokcsatornás jelfeldolgozás, számítás után továbbítja agyunkba, betegsége teljes látásvesztéssel is járhat. A retina implantátumokkal ezt a fényérzékelésben károsodott ideghártya részt pótolják. Az egyik legígéretesebb retina alá beültethető implantátumot Eberhart Zrenner németországi csoportja fejlesztette ki. A Magyar Bionikus Látásközpont szakemberei együttműködésben állnak velük. Az inplantátum egy 100 mikrométer vastagságú, 3 milliméter hosszúságú és szélességű lapocska, amelyen 1520 fotocella található. Ezek a fotocellák alakítják a fényt árammá, melyet az idegsejtekhez vezetnek, a retina fényérzékelő sejtjeihez hasonlóan.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: NATIONAL GEOGRAPHIC