Látássérült szülőkről és látó gyerekükről készült dokumentumfilmet mutatnak beHír | 2015.09.25.

Egy vak házaspár és látó gyermekük mindennapi küzdelmeit tárja a nézők elé Varga Ágota Szülei szeme című dokumentumfilmje, amelynek díszbemutatóját csütörtökön a Budapest International Documentary Festival (BIDF) keretében a Nézz szembe a sztereotípiákkal című szekcióban tartják az Uránia Filmszínházban.

A tizenegy évet átívelő családportré főszereplője Kati és Győző, akik vak emberpárként gyermeket vállaltak. Ferike látó kisfiú, aki a maga módján szinte ösztönösen segíti szüleit. A film első részét 2007-ben mutatták be Szemünk fénye címmel. A BIDF-en a film folytatását láthatják a nézők, visszautalásokkal Ferike különböző életszakaszaira.

Húszéves ismeretség fűzi a filmben szereplő vak anyához Katihoz, akinek nótaénekesi ambícióiról legelőször egy megyei lapban olvasott, később televíziós riportot készített róla - mondta  Varga Ágota az MTI-nek. "Ekkor barátkoztunk össze. Pár év múlva felhívott, hogy elújságolja, kisfia született" - meséli a rendező, aki a bejelentés másnapján már neki is látott a forgatásnak. Ebből született a Szemünk fénye című film, amelyben a kisfiú születésétől kezdve két éves koráig követték a család történetét.

Forgattak, amikor a kisfiú négy és fél éves volt. Ezek a jelenetek a második részben, a Szülei szemében jelennek meg, ekkor döbben rá Ferike többek között arra, hogy a szülei nem látnak. A fiú most már tíz éves, kisgyerekként ösztönösen ráérez arra, hogy neki kell a szüleinek segítenie, vezetnie kell őket. A filmben járják az országot, nézik a kiállításokat, állatkertbe mennek úgy, hogy az apja fogja a gyerek kezét, Feri kérdezi az embereket, merre kell menni és nem fordítva, mint ahogy az egy átlagos családban működik.

A forgatásokon kiderült, hogy a kisfiú nem tud igazán megnyílni a szülei és a stáb előtt, ezért a vele készült jeleneteket kis kézi kamerával egyedül kellett felvennie. A rendező szerint Ferike olyan életet él és olyan dolgok foglalkoztatják, amelyeket nem tud megosztani senkivel, hiszen nincs a környezetében hasonló sorsú gyerek. Mint elmondta, nehéz a kisfiú helyzete az iskolában is, hiszen a pedagógusok sincsenek kiképezve az ilyen speciális körülményekre.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: NOL.HU