Látássérült gyerekek is szelektíven gyűjtik a hulladékotHír | 2012.10.23.

Nem lehet elég korán elkezdeni környezettudatosságra, felelősségvállalásra nevelni a gyermekeket, fejtegette köszöntőjében Ferdinándy István, Zugló alpolgármestere, aki – különösen a hátrányos helyzetben lévők bevonása miatt – kiemelten példaértékűnek tartja az Öthét Egyesület és a Roma Polgári Tömörülés közösen szervezett, komplex programját a szelektív hulladékgyűjtés növelésére, amelyet ezúttal a Vakok Országos Nevelő- és Tanintézetében (VONT) segítenek meghonosítani.

A Pingvin program keretében – amelyet a sajtó képviselőinek is bemutattak –, ezentúl a látássérült és a vak gyermekek megismerhetik, megtanulhatják a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságát és mindennap „gyakorolhatják" a helyszínnek megfelelően kialakított lehetőséget. A polgármester kiemelte: a legfontosabb, hogy mindenki játékos formában, élvezettel sajátítsa el, illetve tanulja meg a szelektív hulladékgyűjtést. Ennek megkönnyítésére az egyesület speciális megoldást dolgozott, illetve alakított ki, amit az óvodában, az általános és a speciális szakiskolában, valamint a módszertani intézetben s diák- és gyermekotthonokban egyaránt alkalmazhatnak.

Az Öthét egyesület elnöke: Makai Ferenc Pingvin Pityu jelmezében köszöntötte a gyerekeket és elmagyarázta nekik, hogy, miért van nagyon nagy szükség ügyelni környezetünkre, a természet értékeire és miért kezdjük éppen a szelektív hulladékgyűjtéssel. Ez az egyesület egyik fontos küldetése: a két éve működő, nonprofit egyesület több önkormányzattal, céggel és társadalmi szervezettel összefogva indította el a Gyűjts szelektíven gyermekeiddel – gyermekeidért elnevezésű programot. Ennek keretében játékos, szórakoztató formában, illetve tartalommal hívják föl a figyelmet a környezetszennyezés okozta károkra, amit tudatos magatartással meg lehet előzni. Ezért tesznek is a mindennapokban, hiszen – az ország egyre több közszolgáltató cégével együttműködve – az Öthét egyesület szervezésének eredményeként számos társasház, oktatási és más intézmény nemcsak elsajátította a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatát, hanem anyagi előnye is származik belőle, mivel kevesebb szemeteskuka telik meg s ezért kevesebbet is kell fizetniük a szolgáltatónak.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: OHÜ