Szeptemer 1-től lehet lakásfenntartási támogatásra pályázniTörvényi változás | 2011.08.08.

A szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere, emellett a kormány korábban már döntött arról, hogy 2011. április 30-ig a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel hosszabbítják meg a szociális alapú gáz- és távhőtámogatást - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sajtó- és kommunikációs titkársága csütörtökön az MTI-t.

Lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, és a háztartás tagjainak nincs a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona - olvasható.

Mint írják, a jövedelmi határ módosításával elérhető, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek, azok közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra; ez mintegy 906 ezer háztartást jelent.

A közleményben emlékeztetnek arra: a költségvetési keret szűkös volta miatt a gáz-, és távhőtámogatás megszűnése, valamint az átalakított lakásfenntartási támogatás bevezetése időbeni eltolással valósítható meg. Így a két ellátás nem párhuzamosan él majd, az energiatámogatás fennmarad a téli hónapokban - 2011. április 30-ig -, a kibővített körű lakásfenntartási támogatás pedig 2011. szeptember 1-én lép hatályba. Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni az illetékes önkormányzatnál - írják.

Az Országgyűlés 2010. december 23-án szavazta meg az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést. A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetben kellene nyújtani a törvény alapján.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: PRIVÁTBANKÁR.HU