Kutatás a hallássérültek internetes beszédfejlesztéséértTanulmány | 2013.02.12.

A hallássérültek beszédmegértését és beszédtanulását az eddig ismert módszereknél hatékonyabban elősegítő összetett rendszert fejleszt a Debreceni Egyetem Fül- Orr- Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinikája a Miskolci Egyetemmel együttműködve.

Ezt közölte Sziklai István, a projekt szakmai vezetője múlt hét csütörtökön Debrecenben.
Az Alap- és alkalmazott kutatások hallássérültek internetes beszédfejlesztésére és az előrehaladás objektív mérésére című pályázattal 481,2 millió forint európai uniós támogatást nyertek el a projekt megvalósítói - mondta az egyetemi tanár.

A hallássérültek és a siketek nemcsak rosszul vagy egyáltalán nem értik a beszédet, hanem rosszul is beszélnek. A rosszul értés csökkenthető, ha a beszédet markánsabban segíti a látás. Ugyanez érvényes a beszéd minőségének javítására, mivel a helyes beszédet és a hallottat a látás segítségével össze lehet hasonlítani, és folyamatosan korrigálni - magyarázta a professzor a projekt nyitórendezvényén. A projekt két, együtt is alkalmazható eljárást kínál a beszéd vizualizációjára - tette hozzá.

Czap László egyetemi docens, a projekt kitalálója a részletekről elmondta: a Debreceni Egyetemen kidolgozott audiovizuális transzkóder a hang vizualizálására szolgál, míg a Miskolci Egyetemen kifejlesztett úgynevezett beszélő fej, azaz az artikulációt megjelenítő háromdimenziós fejmodell képezi az alapját a most induló fejlesztéseknek.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: HIRADO.HU