Kultúrális barangolás “luxuskivitelben”Hír | 2014.10.08.

A Múzeum +Luxus elnevezésű, látássérülteknek tartott tárlatvezetésén jártak a VGYKE munkatársai. A Szépművészeti múzeum szeptember 18-án, csütörtökön ismét megrendezte akadálymentesített havi kiállítását, most a luxust választva témául.

A XIII-XIV. kerületi Lámpások szervezésében három klubtag és négy munkatárs jelent meg a programon. A munkatársak: Vera, Csabi, Abigél és Erika. Négy képet ismerhettek meg apró részletességgel a luxus témája kapcsán.

"Az első Velencébe kalauzolt minket a XV. századba, ahol a Szűz Máriát és karján a kis Jézust láthattuk mirhával, arannyal gazdagon, uralkodói pompában, a trónteremben ülve, a Szűz kezében aranyalmával. A reneszánsz Európa keresztény közegében nem volt szokatlan a Szűzanya királynőként történő ábrázolása. A kép érdekessége volt továbbá, hogy maga a keret is a kompozíció részét képezte, egy strassz-kövekkel kirakott kastélyboltívet formázva, maga a festmény pedig ebben a boltívben kapott helyet. A narrátor kreatív ötleteként körbeadtuk Vera strasszos kistáskáját, így mindenki könnyebben el tudta képzelni, mi látható a kereten, közben pedig egy kis dobozból tömjént szagolgattunk."

"A következő kép a XVIII. századi Bécsbe repített bennünket, ahol egy gróf társasági életét ismerhettük meg, a palotája kertjében tartott szalondélután keretében. Elől a házigazdát csodálhattuk meg bársony felöltőben, büszke tartással, a háttérben pedig a végtelenbe vesző, hangulatos bécsi látkép jellegzetesebb részleteit képzelhettük el, az asszociatív narrációnak köszönhetően. Megismerhettük továbbá az angol és a franciakert különbségeit is, előbbi szabadabban burjánzó, utóbbi erősen beszabályozott, formára nyírt, kissé élettelen. Itt fontos megemlíteni a méretek nem kifejezetten objektív ismertetését, a narrátor valamiért nem használt mértékegységeket, helyettük nehezen megfogható, szubjektív arányokat említett, mint a saját kitárt karunk és hasonlók."

A résztvevők egy része úgy vélte, ez a négy kép pont elegendő volt ahhoz, hogy élvezhető legyen látássérültként is egy ilyen kiállítás, míg mások szerint, túl sok volt az információ, de alapvetően jól érezték magukat.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: VGYKE