Különleges vetítéssorozat indul a látássérültek megsegítéséreHír | 2016.05.05.

A hazai artfilm forgalmazásban meghatározó helyet betöltő Vertigo Média és a társadalmi integrációs díjra jelölt 90 decibel Project együttműködést indít a látássérültekért. 

Május 29-től minden hónap utolsó vasárnapján a budapesti Art+ Cinemában (VII. kerület, Erzsébet krt. 39.) egy-egy film akadálymentesen, narrátor közreműködésével lesz megtekinthető vakok és gyengén látók számára. A vetítések integráltak lesznek, tehát látók és látássérültek együtt ülhetnek a nézőtéren. Utóbbiak fülmonitor rendszeren keresztül hallhatják a narrátort, aki a film könnyebb megértését segíti elő számukra.

A Vertigo Média 2010-ben azzal a céllal alakult meg, hogy a minőségi és szórakoztató európai art- és magyar filmek moziforgalmazója legyen. A bemutatói között az elmúlt években európai díjnyertes alkotások ugyanúgy megtalálhatók voltak, mint színvonalas magyar filmek és magyar koprodukciók.

A mozinézővel összeköt minket a film szeretete, s szeretnénk, ha ennek a látássérültek is részesei lehetnének.

– mondta Kalmanovits Balázs, a Vertigo Média által üzemeltetett mozi, az Art+ Cinema vezetője. A 90 decibel hat éve zászlóshajója a színházi előadások professzionális akadálymentesítésének látás- és hallássültek számára. Tevékenységük országos, több mint 12 színházzal dolgoznak együtt. 2013-ban a bécsi székhelyű Erste Foundation nemzetközi zsűrije 13 ország közel 2000 szervezete közül választotta ki és jelölte társadalmi integrációs díjra a 90 decibel Projectet.

Az együttműködés nyitányaként május 29-én 16 órától Fekete Ibolya rendezte Anyám és más futóbolondok a családból című magyar játékfilmet tekinthetik meg a látássérült érdeklődők narrátor közreműködésével.

Az Anyám és más futóbolondok a családból november óta látható a magyar mozikban, eddig már több mint 35 ezer néző tekintette meg. A film január végén a magyar kritikusok éves díjátadóján három díjat nyert: Fekete Ibolya a legjobb forgatókönyv, Básti Juli a legjobb színésznő, Gáspár Tibor a legjobb férfi mellékszereplő elismeréseit kapta meg.

A további akadálymentesített vetítések időpontjáról és a filmekről a 90 decibel által kiküldött hírlevelekből, valamint a szervezet oldaláról és az Art+ Cinema honlapjáról kaphatnak információt.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: 24.HU