Különleges verseny: mozgás-, hallás- és látássérültek is síeltek EplénybenEsemény | 2015.02.23.

Teljes sikerként értékelte a Magyar Síszövetség a mozgás-, hallás-, látássérültek, illetve szervátültetett sportemberek számára megrendezett országos alpesisí-bajnokságot.

Nem mindennapi eseménynek adott otthont az eplényi Nordica Síaréna, ahol ezúttal sérült és fogyatékkal élő embertársaink versenyeztek.

Fábián Attila, a paralimpiai sícsapat vezetője elmondta, 15 éve rendezi meg a szövetség ezt a bajnokságot, de eddig mindig Ausztriában bonyolították le, s maximum négy-öt versenyző tudott részt venni azokon. Most teljes a siker, hiszen a korábbi létszám a sokszorosára növekedett, s ez az eplényi helyszínnek köszönhető – összesen 37 parasportoló tette próbára tudását. A kétnapos viadalon óriás-műlesiklásban és szlalomban tartottak két-két futamot, ideális körülmények között.

Az ép, egészséges emberek számára minden mozgás természetes, magától értetődik, a parasportolók viszont alaposan megküzdenek minden apró sikerért. A látássérülteket, vakokat egy társ segíti, aki a sportoló előtt haladva mikrofonon keresztül navigál. Érdekes volt megtapasztalni a két ember közötti feltétlen bizalmat, az örömöt, amit a futam teljesítése jelentett mindkettejüknek.

Akadt, aki fél lábon, egy léccel ment végig, sokszor olyan gyorsan, hogy az bármelyik másik síelőnek becsületére vált volna, de olyan is, aki speciális, kerekes székeseknek kialakított bobbal suhant végig a lejtőkön.

Fábián Attilától megtudtuk, egy ilyen gerincsérülteknek kialakított bob bizony 4–6 ezer eurót is kóstálhat, ezért hazánkban még nem igazán elterjedt a használata. Pedig azok, akik szert tudtak tenni erre a szerkezetre, azt mondják, a hagyományos síelés élményét adja vissza.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: REHABPORTAL