Különleges járművet kaptak a paralimpikonokHír | 2012.11.28.

A Brit Nagykövetség, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportpolitikáért felelős államtitkársága és a Robert Burns Nemzetközi Alapítvány januári felhívására több cég jelentkezett, hogy adománnyal segítse a kisbusz megvásárlását. A kilenc személyes, mozgássérültek szállítására is alkalmas Citroen Jumper kulcsait Jonathan Knott brit nagykövet adta át Gömöri Zsoltnak, az MPB elnökének. 'Kezemben a siker kulcsa, eredményes felkészülést kívánok a magyar parasportolóknak a 2016-is riói játékokra' - jelentette ki a brit nagykövet. A 11 millió forintos jármű már jövő héten munkába állhat az egri kerekesszékes vívó Világkupán.

A paralimpiai csapatnak adományozott járművet a Citroen a holland Flexi Transsystemmel közösen készítette el. A Jumper 33 L2H2 típusú kisbuszba egy 120 lóerős 2.2 -es Hdi motor került, különlegessége a kihajtható hátsó rámpa, továbbá a speciálisan kialakított padlólemez, mely lehetővé teszi, hogy egy időben utazzanak a mozgássérültek, illetve kerekészékkel nem közlekedő utasok. A belső tér kialakításánál ügyeltek arra, hogy az utasok mozgását semmi se akadályozza.

Az oldalfalban több kihajtható ülés is megtalálható, ezek azonban összecsukott állapotban viszonylag kevés helyet vesznek el a belső térből. A 4 ponton történő rögzítés, a 3 pontú biztonsági öv és az elektronikus rögzítés minden tolószék esetén pedig az extra biztonságot nyújtja a kerekesszékben utazóknak. A jármű plafonján több légbefúvó is megtalálható, ezek gondoskodnak a megfelelő szellőzésről, továbbá az ablakok feletti részen olyan rekeszeket helyeztek el, amelyekbe elhelyezhetőek az utazás közben nem használt ruha-kiegészítők, illetve iratok vagy dokumentumok. Ezek előnye hogy nem lógnak be az utastérbe túlságosan, tehát nem zavarják az utasokat a felállásban, továbbá nem szűkítik lényegesen a teret, így elkerülve a bezártság érzés kialakulását a hosszabb távú fuvarokon.

A Citroen Hungária Kft tájékoztatása szerint a jövőben több speciális kialakítású kisbuszt szeretnének forgalomba állítani a magyar piacon annak érdekében, hogy a mozgássérültek utazási körülményeit javítsák. A hazai forgalmazó a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy akár több taxitársaságnál is üzembe helyezhetőek hasonló kialakítású járművek, melyek gyártási folyamatába pedig több hazai beszállító is bevonható.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEOSZ