Krízist is okozhat a gyereknek az iskolakezdésSzakmai cikk | 2016.08.26.

Szeptember elseje, az iskolakezdés közeledtével általában tovaszáll a gyerekek nyári jókedve. Az iskolakezdéssel általában együtt járó rosszkedv azonban nem feltétlenül csak hangulati kérdés, hanem - amint arra a Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának szakpszichológusa is rámutat – igen gyakran komoly pszichés problémák előjele.

Minden negyedik-ötödik gyereknek van pszichés problémája


Az iskolakezdés, a teljesítmény-centrikusság, a kortársaknak és az otthoni elvárásoknak való megfelelés – egyebek mellett ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy még az óvatosabb becslések szerint is csaknem minden negyedik-ötödik gyerek küzd valamilyen pszichés problémával.

Ezek túlmutatnak az alkalmazkodási nehézségeken; megjelenhet depresszió, szorongás, deviáns viselkedés, de van, hogy testi tünetek, például has- vagy fejfájás jelentkezik – mondja Dr. Csenki Laura. A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának gyerek klinikai szakpszichológusa szerint számtalan krízissel kell megküzdeniük a gyerekeknek, ilyenkor átmenetileg természetesnek tekinthető, hogy visszalépnek egy korábbi fejlődési szakaszba, ha azonban tartóssá válik ez az állapot, érdemes szakemberhez fordulni.


Hétköznapi krízishelyzetek

A különféle krízishelyzetek az élet természetes velejárói, ám nem egyformán tudnak velük megbirkózni a gyerekek, így teljesen normálisnak tekinthető, ha a gyerek visszalép egy korábbi, már túlhaladott fejlődési szakaszba – pl. bevizel, szorosabb testi kontaktust igényel a szülőkkel-, ahol biztonságban érzi magát – magyarázza Csenki Laura.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE

FORRÁS: ORIGO.HU