Kritikus tömeg négy keréken – Rehab Critical MassHír | 2015.04.10.

Hazánkban mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül, mégis inkább szőnyeg alá söpört probléma a fogyatékossággal élők helyzete. Május 17-én a fogyatékossággal élők és a velük szimpatizálók közös felvonulással hívják fel a figyelmet azokra a hiányosságokra és súlyos problémákra, melyek haladéktalan megoldásra várnak.

Magyarországon mintegy félmillióan élnek valamilyen fogyatékossággal, helyzetük – a hozzátartozóikat, a családtagjaikat és a barátaikat is beleértve – mintegy 1,8 millió embert érint közvetlenül. Noha az esélyegyenlőségnek elméletileg az élet minden területén érvényesülnie kellene, a gyakorlatban azonban ez egyértelműen nem valósul meg.

Erre kívánja felhívni a figyelmet a Kiss Csaba kezdeményezésére létrejött Rehab Critical Mass. A biciklis felvonulás mintájára szerveződött kerekesszékes megmozdulás célja akkora tömeget felmutatni, melynek jogos és reális igényeit nem lehet figyelmen kívül hagyni; számolni kell mind a döntéshozóknak, mind a többségi társadalmat alkotóknak fogyatékossággal élő társaikkal.

„Amíg nem érintettek, az emberek nem foglalkoznak vele”

A Rehab Critical Mass alulról szerveződő, politikamentes kezdeményezés, amely 2014-ben csapatmunka eredményeként jött létre: Kiss Csaba, Surányi Judit, Altbäcker Zsuzsa és Surányi Ádám munkáját számos önkéntes és támogató segítette.

A civil mozgalom célja társadalmi összefogás előmozdítása a fogyatékkal élő emberek életminőségének javítsa érdekében. Ehhez legfontosabbnak a szemlélet formálását tartják, hogy a hétköznapi ember is átérezze, hogy a fogyatékkal élők részei a társadalomnak. „Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlődés történt e téren, de bizonyos dolgokban még mindig nincs előrelépés” – jegyezte meg Kiss Csaba, a Rehab Critical Mass ötletgazdája, majd hozzátette: amíg nem érintettek, az emberek nem foglalkoznak vele.

Pedig sajnos nyilvánvaló: mozgáskorlátozott és más fogyatékkal élő társaink nap mint nap kirekesztettséggel kénytelenek szembesülni úgy a foglalkoztatás és az egészségügyi ellátás, mint a tömegközlekedés, a közintézményekbe való bejutás, az oktatásban való részvétel, a művelődés, a kultúra és a szórakozás területén is.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MTRO