Kreatív kerekesszékeket állítanak ki hét régió plázáibanHír | 2011.12.09.

A Fogyatékos Emberek Világnapját megelőző napon mutatták be a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának (MEREK) Marczibányi téri GURULÓ műhelyében azt a hét kerekesszék installációt, amelyeket ismert személyiségek készítettek saját elképzeléseik szerint. A kiállítási tárgyak december közepéig lesznek láthatóak a Csodák Palotájában, majd azt követően hét régió - Budapest, Kaposvár, Miskolc, Mórahalom, Nyíregyháza, Székesfehérvár és Szombathely - plázáiban, később pedig GURULÓ műhelyeiben lesznek kiállítva.

„A GURULÓ kampány és turné célja nem a mozgáskorlátozott emberek és az általuk használt eszközök elfogadottságának növelése, hanem a rászoruló - kerekesszékes - emberek figyelmének felhívása a műhelyekre és azok szolgáltatásaira" – tudta meg a Közelkép a szervezőktől. A műhelyhálózat a mozgássérült emberek hétköznapi életét, valamint társadalmi és munkaerő-piaci integrációját segíti. Szakemberei a sorozatban gyártott segédeszközöket javítják, karbantartják és személyre szabva át is alakítják. Az újszerű szolgáltatás sok ember – Magyarországon mintegy 50 ezer ember használ kerekesszéket – és hozzátartozója életét megkönnyíti.

„Képzelje el, hogy milyen érzés lenne, ha egy kényelmetlen, szűk cipőt viselne, és nem vehetné le. Ha pedig állandóan ebben kellene járnia, az nem csak a hangulatát, de az életminőségét is jelentősen rontaná. Ezért az a legfőbb célunk, hogy a GURULÓ műhelyek híre minden érintetthez eljusson – ebben segítenek a nagyköveteink, akik nem csak a nevüket, de a kreativitásukat és a lelkesedésüket is adták a GURULÓ kampányhoz" – mondta Kogon Mihály, a MEREK igazgatója a bemutatón.

Az eseményen részt vett Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportpolitikáért felelős helyettes államtitkára. „A műhelyek beindulása a sportolási lehetőségeknek is kedvezhet, hiszen, ha a projekt sikeres, akkor például új kerekesszékes kosárlabda csapatok jöhetnek létre. Ehhez a műhelyek biztosítani tudják majd a megfelelő eszközöket és a karbantartást is."

„Az installációk azért nem valódi kerekesszékek, mert azok jóval fontosabb és értékesebb feladatot töltenek be egy rászoruló életében, minthogy egyszerű kiállítási tárgyakká váljanak" - mondták a szervezők. A székek a kampány tervezőinek elképzeléseit testesítik meg: nagyok, feltűnőek, színesek, vidámak és elgondolkodtatóak. A Csodák Palotájában kiállított tárgyakat mindenki megfoghatja, sőt a bátrabbak fel is mászhatnak rájuk. Így – ha nem is ez az elsődleges cél – az emberek testközelből, saját tapasztalatukból is megismerhetik a mozgáskorlátozottak helyzetét.

A különböző területeken tevékenykedő hírességek más-más szemszögből közelítették meg feladatukat. Zséda „Zene..., Tánc... Legyen a Tiéd!" és Vincze Ottó „Behálózva!" elnevezésű kompozíciója egyaránt a mozgás szabadságának fontosságát hangsúlyozza. „Egy rendezvényen találkoztam egy tánccsoporttal, ragyogtak miközben táncoltak. Mindannyian kerekesszékben ültek, a zene és az emberi akarat ereje találkozott abban a produkcióban"– nyilatkozta a sokszoros arany- és platinalemezes énekesnő. „Az életemben mindig különleges szerepe volt a mozgásnak és a mobilitásnak. A GURULÓ műhelyek éppen ezeket, a számomra is fontos dolgokat biztosítják a mozgássérült embereknek" – mondta a válogatott labdarúgó.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG