Közösségi központ épül Kolozsváron autistáknak és mozgássérülteknekHír | 2012.01.25.

Több mint négyszáz Kolozs megyei autista vagy mozgássérült gyereket és felnőttet ellátó közösségi központot hoznak létre Kolozsváron. A turisztikai és vidékfejlesztési minisztérium, valamint az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség, illetve a Kolozs megyei önkormányzat aláírta a 9,26 millió lej értékű beruházás finanszírozásáról szóló szerződést – jelentette be január elejei sajtótájékoztatóján Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke.

A komplex szociális szolgáltatásokat nyújtó központnak a Teleki (Albert Einstein) utca 14 szám alatt található műemlék épület ad majd otthont, azt követően, hogy az ingatlant a projekt keretében teljesen felújítják.

 

Rodica Gogonea, a projekt menedzsere elmondta: a központ célja, hogy szakszerű, specifikus szociális szolgáltatásokat nyújtson a rászorulóknak, valamint olyan egészségi és szociális gondozást biztosítson, amely segíti a különböző fogyatékkal küzdők gyógyulását és társadalmi beilleszkedését.

A tervek szerint többek közt fizioterápiás, pszichoterápiás kezeléseket nyújt az új intézmény, emellett logopédust is igénybe vehetnek a rászorulók. Gogonea hozzáfűzte: a korszerűsített épületben első lépésben a tervek szerint huszonnégy 3 és 12 év közötti autista gyerek, ötven-ötven mozgásproblémákkal küzdő gyerek, illetve felnőtt és 24 Alzheimer-kóros beteg kapna itt kezelést. Mint részletezte, a projekt gyakorlatba ültetésére egy év áll rendelkezésükre, a központ 2013-ben nyitja meg kapuit, az új intézmény ugyanakkor 55 új munkahelyet teremt. Hozzáfűzte, az épület felújítása sem lesz egyszerű: 1772 négyzetméteres felületen kell felújítani a jelenleg rossz állapotban levő ingatlant.

A projekt értéke 9,26 millió lej, amelynek 85 százalékát, 6,32 millió lejt, az Európai Unió vidékfejlesztési alapjából biztosítanak, míg a kormány 967 ezer lejjel járul hozzá a szociális központ felépítéséhez. A Kolozs megyei önkormányzat önrésze a projekt mindössze két százalékát teszi ki (ez 149 ezer lejes hozzájárulást jelent). Alin Tişe ugyanakkor elmondta: idén a megyei önkormányzat húszmillió euró értékben pályáz különböző uniós kiírásokon, több pályázatuk elbírálás előtt áll, jelenleg a fenntartható városfejlesztést célzó pályázatokat készítik.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: KRÓNIKA.RO