Közeledünk ahhoz, hogy újranövesszünk a végtagokatHír | 2016.12.21.

A csodaférget ketté lehet vágni, mindkét felét képes újranöveszteni – ha megismerjük az ezt vezérlő biológiai folyamatot, csodálatos lehetőség nyílik az emberiség előtt.

Közös őstől származó genetikai örökség

Mind több kutatás konklúziója, hogy egyes gyíkokhoz és férgekhez hasonlóan az emberek is képesek lesznek visszanöveszteni elveszített végtagjaikat, mert a génkészletünkben ott rejlik a szükséges biológiai információ. Óriási jelentőségű lenne, hogy sikerülne tisztázni, hogy a DNS-spirálunk melyik része tartalmazza a végrehajtást aktiváló kódot.


" Közös ősöktől származunk, tehát elméletileg a genetikai örökségünk tartalmazza az önjavítás lehetőségét, csak ennek működését megakadályozza valami." mondta Billie Swalla, az amerikai Washington Egyetem Friday Harbor tengerbiológiai laboratóriumának igazgatója.

Az általa vezetett tudományos csoport felfedezte, hogy ha félbevágják az egyik tengeri féreg, a félgerinchúrosok törzsébe tartozó Ptychodera flava bármely egyedét, az állat 15 nap alatt képes a másik felét visszanöveszteni. Az erről írt beszámoló a Developmental Dynamics szakfolyóiratban jelent meg. 

Egyszerűnek látszó féreg, mégis, olyanra képes, amire mi nem

Jóllehet mi, emlősök is képesek bizonyos mértékű regenerációra, ilyen például a sebek behegedése, a májunk részleges visszaépülése, de a P. flava hozzánk képest elképesztő teljesítményt nyújt: ha kettévágják, nagyjából 3-4 nap alatt visszanöveszti a száját, további 5-10 nap alatt a szívét és a veséit.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE 

FORRÁS: ORIGO.HU