Kósa Ádám szerint tíz éven belül megvalósulhat a kétnyelvű oktatás az iskolákbanHír | 2012.10.04.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) a Siketek Világnapja alkalmából egész napos programot szervezett „Kövesd a jelet!" címmel. Kósa Ádám szerint a 2009-es jelnyelvi törvény elfogadása után most a megvalósítás ideje veszi kezdetét, így többek között a kétnyelvű oktatás megteremtése az egyik cél, ami tíz éven belül elérhető.

Immáron 54. éve ünneplik szerte a világon szeptember utolsó vasárnapján a Siketek Világnapját. 2008 után idén először ünnepelhették a látogatók a fővárosban, központilag szervezett formában az eseményt, így a rendezvény egyben találkozóhelyül is szolgált a különböző régiókból érkező SINOSZ tagok számára. A „Kövesd a jelet!" programsorozat a hallókat és a hallássérülteket egyaránt várta. „Ezernél is több látogatóra számítunk a mai napon" – nyilatkozta Kósa Ádám, az Európai Parlament első siket képviselője és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke.

„A 2009-es jelnyelvi törvény elfogadása után a közösség számára most kezdődik a legnagyobb munka, a megvalósítás ideje" – nyitotta meg a rendezvényt Kósa Ádám. A 2009-es jelnyelvi törvény értelmében 2010. július 1-jétől a hírműsorokat és a közérdekű közleményeket jeltolmács vagy felirat segítségével kell közvetíteni, a képzési-oktatási rendelkezések jelentős részének pedig 2017. szeptember 1-jétől kell életbe lépnie. Utóbbi értelmében a hallássérült tanulóknak kétnyelvű – jelnyelvi és beszélt – oktatást kell biztosítani. „Ha pozitívan gondolkodom, tíz éven belül sikerülhet idáig eljutnunk, de addig még nagyon hosszú út áll előttünk" - mondta el a Közelképnek Kósa. Hozzátette, a gazdasági válság idején az új technikai eszközök tökéletesítését és finanszírozását egyelőre nem tudja támogatni az állam, holott nagyon nagy szükség lenne rájuk. Ugyanakkor bizakodásra ad okot az a tény, hogy 2009 óta érezhetően elfogadóbb lett a társadalom, és reményei szerint ez még javulni is fog.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális államtitkára a megnyitó ünnepségen elmondta, nagyon büszke a több mint ezer éves múltra visszatekintő siket közösségre, valamint kiemelte Tapolczai Gergely és Kósa Ádám politikai téren nyújtott munkáját. Tapolczai Gergely hallássérült országgyűlési képviselő, aki jelnyelven kommunikálva látja el parlamenti munkáját, Kósa Ádám pedig az első siket képviselő az Európai Parlamentben. „Ti is legyetek büszkék rájuk!" – lelkesítette a hallgatóságot az államtitkár.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG