Kormánygaranciára van szükség 2013-as Siketlimpia rendezéséhezHír | 2011.12.11.

Budapest csökkentett költségvetéssel, közel 1,7 milliárd forintból tudná megrendezni a 2013-as nyári siketlimpiát, a hallássérült sportolók világjátékát – fogalmazott Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának szerdai ülésén.

Gömöri elmondta, számításaik szerint a nagyszabású esemény megrendezéséhez 950 millió forint állami támogatásra lenne szükség, ebből 150 millióra 2012-ben, a fennmaradó összegre pedig 2013-ban. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az előzetes kalkulációik alapján ebből a különféle adók és járulékok formájában 767 millió forint megtérülne az államnak.

Gömöri kiemelte azt is, hogy a 2013 augusztusára tervezett eseményt Budapest a korábbi siketlimpiákhoz képest más rendszerben, csökkentett költségvetéssel vállalná lebonyolítani.

“Nem megpályáztuk a siketlimpia megrendezését, hanem egy olyan ajánlatot tettünk a lebonyolításra a Hallássérültek Nemzetközi Sportszövetségének (ICSD), miszerint egyrészt a résztvevő országoknak kellene állniuk a nevezési díjakat és a sportolók, sportvezetők szállásköltségeit; másrészt 19-20-ról 16-ra csökkentenénk a sportágak számát; valamint a nemzetközi szövetség, az ICSD is hozzájárulna a rendezéshez azzal, hogy átvállalná a VIP-vendégek elhelyezésének költségeit” – jelentette ki az MPB elnöke, aki szerint a siketlimpia segítene a sport, ezen belül a hallássérültek sportjának népszerűsítésében, javítaná a siket emberek társadalmi elfogadottságát, valamint pozitív képet sugározna Magyarországról a világ felé.

Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportállamtitkárságának helyettes államtitkára az ülésen elmondta, a kormány általánosságban támogatja, hogy minél több nemzetközi sporteseménynek adjon otthont Magyarország, de a minisztérium még nem hozta meg elvi döntését a siketlimpia támogatásáról.

“A Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen kell elkészítenünk egy részletes hatástanulmányt, s utána mondjuk meg, hogy mennyivel tudjuk támogatni az esemény” – fogalmazott a helyettes államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy eredetileg a 2017-es siketlimpia rendezésének elnyerése volt a cél, csakhogy a 2013-ra jelentkező törökök visszaléptek. Eredetileg egyébként a görögök lettek volna a házigazdák, ők azonban július 5-én visszaléptek a rendezéstől. A rendelkezésre álló kevés idő miatt szeptemberben csak elvi döntést hozott az ICSD, a végleges határozat decemberben várható.

Gömöri Zsolt összefoglalásként hozzátette, amikor meglesz, hogy a magyar kormány milyen mértékű garanciát tud nyújtani az esemény megrendezéséhez, utána terjesztik elő konkrét ajánlatukat a Hallássérültek Nemzetközi Sportszövetségének a rendezés feltételeiről, s utóbbi szervezet mondja majd ki a végső szót.

Ha Budapest mégsem kapná meg a rendezési jogot, akkor 2013-ban elmaradna a nyári siketlimpia. A 2009-es tajvani játékokon 89 országból 2900 sportoló mérte össze tudását, a 2013-as siketlimpiára a földrajzilag kedvezőbb fekvésű európai helyszín miatt 3500 versenyző és 1500 kísérő érkezése várható.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: SPORTHÍR