Kórházi fertőzéssel szövődött terhességből autista gyermek születikTanulmány | 2014.01.09.

A Journal of Autism and Developmental Disorders című lapban most közzétett tanulmány szerint terhesség alatt diagnosztizált bakteriális fertőzés kapcsán megnövekszik az autizmus spektrum zavarok előfordulásának esélye.

A Kaiser Permanente kutatási részlegének munkatársai új adatokkal gyarapították azon bizonyítékok sorát, melyek szerint a fertőzések szerepet játszanak az autizmus spektrum zavarok (ASD, autism spectrum disorder) kialakulásában.

A fenti megállapítás 407 autista és 2075, autizmusban nem szenvedő gyermek adatainak elemzésén alapul. A vizsgálat résztvevői 1995 és 1999 között születtek, és a Kaiser Permanente munkatársai a megszületést követően legalább 2 éven át kísérték figyelemmel a sorsukat. „Gyakrabban szerepel kórházi körülmények között diagnosztizált terhességi fertőzés azon gyermekek anyái körében, akiknél később ASD tünetei jelentkeznek, szemben azokkal, akiknél ASD nem fordul elő” – magyarázza a közlemény rangidős szerzője, dr. Lisa A. Croen. Bár a várandós nők körében gyakoriak a fertőzések, ezek többsége nem függ össze az autizmus fokozott kockázatával: „Csak a króházban diagnosztizált bakteriális fertőzések fokozzák az ASD előfordulásának esélyét.”

A mostani elemzés arra világított rá, hogy terhesség alatt kórházban diagnosztizált bakteriális (pl. genitális, vagy magzatvíz-) infekciókat követően 58 százallékkal nagyobb annak esélye, hogy az utódnál később ASD igazolódik. Bár a vizsgálat csoportban nem fordult elő nagyobb számban, de a második trimeszterben a kórházi bennfekvés idején felismert fertőzés háromszorosára növeli a kockázatot.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: MEDICALONLINE