Könnyítik a fogyatékkal élők hozzáférését az internethezHír | 2016.05.13.

Az Európai Parlament sikeresen küzdött az eredetileg tervezetthez képest szélesebb körű internetes akadálymentesítésért.

Nem csupán a kormányzati szektor weblapjaira, de a nagyobb nem kormányzati szervek internetes oldalaira is vonatkozni fog az uniós szintű akadálymentesítési előírás, valamint a mobil applikációkra is követelmény lesz. A bölcsődék, óvodák, iskolák esetében az alapvető információkat, például a beiratkozásról szóló tájékoztatást kötelező lesz akadálymentes formában hozzáférhetővé tenni. Javítani kell az élő adások feliratozásán is.

Brüsszelben véget ért egy közel négyéves jogalkotói folyamat, ami eredetileg azt célozta, hogy megalkossák a közintézmények és állami szervezetek webhelyeinek akadálymentesítéséről szóló irányelvet. Az Európai Bizottság még 2012-ben terjesztette elő a közintézmények weblapjainak akadálymentesítéséről szóló javaslatát, amelyet a civil szervezetek és érdekvédők is túlságosan szűknek, korlátozónak tartottak.

„Nagyon fontos, hogy az Európai Parlament példát mutasson és világosan leszögezze: a közszférában az online tartalmak tekintetében is teljes körűen meg kell valósítani az akadálymentesítést. Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós szervek és intézmények honlapjainak mintegy kétharmada még mindig nem akadálymentes” – írta közleményben Kósa Ádám, az első siket, jelnyelvet használó EP-képviselő, a Fidesz politikusa.

Az irányelv-tervezetért a Foglalkoztatási és Szociális Bizottságban akkor Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felelt. A néppárti politikus már három éve felhívta a figyelmet: a webes akadálymentesítés célja, hogy ne hozzunk létre új kirekesztést. „Arra kell törekednünk, hogy a gyorsan változó technológiai világban olyan normákat alkossunk, amelyek időtállóak” – hangsúlyozta.

Kósa Ádám EP-képviselő a Fogyatékosságügyi Munkacsoport elnökeként aktívan vett részt a jogszabály megalkotásában. Az elfogadott jelentés szerint

nem csak a közszektorbeli weblapok, hanem a mobil applikációk akadálymentessége is alapkövetelmény lesz a közszolgáltatások nyújtásakor.

Európai alapelvek mentén egy speciális szabvány alkalmazása is az akadálymentesség célját fogja szolgálni.

Élő médiatartalmaknál legfeljebb 14 napos utólagos akadálymentesítési előírás lesz érvényben, amennyiben a feliratozás nem oldható meg. A feliratozás kérdését is idén rendezhetik, ugyanis felülvizsgálják az elektronikus műsorszolgáltatókra vonatkozó Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelvet.

A tagállamoknak ezen felül be kell azonosítaniuk azt a szervet, amely felügyelni fogja az ebben az irányelvben foglalt kötelezettségek végrehajtását, illetve amelyek biztosítják a panaszmechanizmust, ideértve a jogorvoslatot is. A tagállamok alkalmazhatják a web-akadálymentesítési követelményeket azokra a tartalmakra vagy webhelyekre is, melyekre az irányelv nem vonatkozik.

„A keddi informális megállapodás egy fontos előrelépés. Az eddig nem rendezett kérdésekkel pedig az ún. Európai Akadálymentesítési Jogszabály (European Accessibility Act) keretében foglalkozhatunk majd 2016 második felétől” – fejezte ki reményét Kósa Ádám.


Forrás: INDEX