Könnyebben munkához juthatnának a reumás betegekHír | 2012.10.09.

A csökkentett munkaadói járulék ellenében több eséllyel foglalkoztatnák a reumás betegeket - ezt az érintettek egyesülete mondja. Ezért szeretnék, ha a munkahelyvédelmi akciótervben meghirdetett könnyítés rájuk, illetve az őket alkalmazó vállalkozásokra is vonatkozna - írja a hirado.hu.

Magyarországon 50 ezren szenvednek a reuma, vagyis az ízületi, gyulladás legsúlyosabb tünetei miatt. Sokan a betegség miatt munkaképtelenné is válnak. Korábban a kezelés nélkül az ízületi gyulladásban szenvedő betegek 20 százaléka, fél éven belül elveszítette munkaképességét. Az idő előrehaladtával ez az arány tovább romlik. Biológiai terápiás gyógyszerekkel viszont csökkenthető a táppénzes napok száma, és a rokkanttá válás is, ezek a készítmények ugyanis hatékony fájdalomcsillapítók és képesek megakadályozni az ízületek súlyos eldeformálódását is.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete ezért most azt kezdeményezi, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv vonatkozzon a reumás betegekre is. "Az eddigi nyolc pont mellett bekerülhessenek azok a gyulladásos reumatológiai betegek, akik a biológiai terápiával kezelünk, tehát ezek a legsúlyosabb betegcsoport és a munkáltatók járulékcsökkentést kaphassanak utánuk" - mondta Poór Gyula, a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnöke. Elképzeléseik szerint ezzel, valamint a munkakörülmények változtatásával és átképzésekkel a betegek többsége nagyobb eséllyel juthatna, vagy tarthatná meg munkahelyét a jövőben.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: HR PORTÁL