Könnyebben juthatnak hallókészülékhez a hallássérült gyerekek DebrecenbenHír | 2014.12.16.

A Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Kórház közösen támogatja a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógai Módszertani Intézményét.

Megérkezett a Mikulás a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményébe. Az országban hét ehhez hasonló létesítmény van, a régióban ez az egyetlen. Itt többek között hallássérült gyerekekkel foglalkoznak. Eddig magáncégektől szerezték be a hallókészülékeket. Ha probléma adódott, gyakran nem tudták azt orvosolni, de ez most megváltozik.

- Az audológiát ellátják hallókészülékkel, a mi gyógypedagógusaink pedig azt tesztelik, hogy a hallókészülék hogyan hat a hallásra, ezután pedig jelzik az audiológus felé, kell-e változtatni valamit rajta, milyen beállításokat kell esetleg elvégezni – mondta el Pásku Tibor, a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója.

A betegség felismerése, szűrése és kezelése is egyszerűsödik, mert a Debreceni Egyetem és a Kenézy Gyula Kórház együttműködve támogatja az intézményt.

- Régóta együttműködésünk van az egyetemmel, a klinikával, de ezen a téren még nem voltak ilyen jellegű lépések, ezért gondolom hogy ez most mérföldkőnek számít. Nem csak az összefogásban résztvevő intézmények, hanem a gyerekek számára is az – nyilatkozta Pappné Gyulai Katalin tankerületvezető.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, ez a minta Nyugat-Európában már több országban is működik. Az összefogásnak köszönhetően egységesen működik majd a hallássérült gyerekek egészségügyi ellátása.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: DEHIR.HU