Koncert siketeknek és nagyothallóknak isHír | 2013.11.18.

Siketeket és nagyothallókat hívott meg a Kodály Quartett arra az előadására, ahol Beethoven vonósnégyeseit szólaltatják meg.

A Híradóban bemutatott Szőke László és kisfia jelnyelven kommunikálnak egymással. A férfi hatéves korában elvesztette a hallását, fia viszont teljesen egészséges. Szőke László azt mondja: „A család megpróbál minél teljesebb életet élni, a zene viszont hiányzik az életünkből. Ha koncertre vagy színházba megyek, semmit sem hallok az előadásból; csak érzem a zenét, a zene ritmusát, vagy azt, amikor a zongorát leütik. Nagyon szeretném hallani a szép magyar zenét vagy más zeneműveket” - nyilatkozta.

Beethoven is komoly halláskárosodással küzdött, amikor a vonósnégyeseket komponálta. Éppen ezért a zenekar tagjai azt szeretnék, ha előadásaikat siketek, nagyothallók is élvezhetnék. „Ma már vannak fantasztikus hallókészülékek, amelyek lehetőséget adnak arra gyermekeknek, felnőtteknek, hogy ugyanúgy teljes életet éljenek, és két gyermeket meghívunk erre az előadásra, akik hallókészüléket viselnek, hogy ők is élvezhessék, ugyanúgy, mint mindenki más ezt a csodálatos muzsikát” – közölte Falvay Attila, hegedűművész.

Tovább az eredeti cikkre

Forrás: hirado.hu