Kommunikációs akadálymentesítés családi környezetben - felnőtt korban kialakult hallásveszteség eseténHír | 2013.10.31.

Ahhoz, hogy a hallásveszteséggel élő személy rehabilitációja sikeres legyen, nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk. Az ügyfélnek természetes igénye van arra, hogy a számára adaptált eszköz életminőség-javulást adjon.


Az adott hallásállapothoz képest az ügyfél igényeit és a szakma előírásait maximálisan figyelembe kell venni és egymással összhangba kell hozni. A hallássérülés mértékétől, a társ betegségétől, az egyén habitusától és az életkor előre haladtától függően könnyebb/nehezebb a családtagok dolga a kommunikációs elszigeteltség leküzdésében.
 
A békés (szeretetteljes) és toleráns egymás mellett élés, a családtagok alkalmazkodási képessége és hajlandósága sok gondolatot és gyakorlati tanácsot vet fel. Nagyon fontos az első találkozáskor történő adatfelvétel, mint például: anamnézisfelvétel, igényfelmérés, a megfelelő eszköz kiválasztása.
 
Természetesen nagyon sok szempontot kell figyelembe venni a készülék kiválasztásánál, mint például: anatómiai adottságok, hallásveszteség foka és típusa, diszkriminációs veszteség, előző készülékkel szerzett tapasztalatok (nagyon fontos és mindig figyelembe kell venni), ügyfél igényei és lehetőségei (pénzügyi, esztétikai).
 
Mindezeket figyelembe kell venni, de azt is szem előtt kell tartani, hogy nem a fülünknek kell érettnek lennie a készülék kiválasztásához, hanem sokkal inkább a lelkünknek. Amíg az érintett a saját maga sorsán nem akar változtatni, addig ez sem nekünk, sem pedig a környezetének nem fog sikerülni. Sok esetben a választásnál fontosabb szempont, hogy ne legyen látható a készülék, mintsem, hogy jól halljon és értsen vele.

Forrás: SINOSZ