Nehezebb és költségesebb lett az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatáshoz való hozzáférésHír | 2011.08.27.

Az akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatás igénylése nehezebb és költségesebb lett az idei jogszabálymódosítás következtében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) helyett az OTP háromszor annyiért végzi a teljes ügymenetet, s egyelőre még a vizsgálat eljárási rendje sem tisztázott. A MEOSZ ezzel kapcsolatban megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Jogi Főosztályát, de választ még nem kaptak kérdésükre.

„A mozgáskorlátozott emberek akadálymentesítésre felhasználható lakáscélú támogatása a jogszabálymódosítás következtében sokkal költségesebb lett, miközben a támogatás összege nem emelkedett az elmúlt huszonöt évben" – mondta el a Közelképnek Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke. Mint megtudtuk a jogszabálymódosításra azért volt szükség, mert egy bejelentés kapcsán az Alkotmánybíróság kötelezte a kormányt, hogy teremtse meg a fellebbezés lehetőségét, azaz a másodfokú közigazgatási eljárás feltételeit – erre viszont a teljes ügymenetet intéző MEOSZ nem volt alkalmas, mivel civil szervezet ellen nem kezdeményezhető felülvizsgálati eljárás.

„Amíg a MEOSZ végezte a támogatás ügymenetét a reklamációk száma nem érte el az ügyek 0.1%-át" – jelezte Hegedűs. A MEOSZ tájékoztatása szerint az elmúlt két évtizedben évente átlagosan 12–20 ezer kérelem érkezett, a májusi jogszabály módosítás óta azonban a kérelmezők száma jelentősen csökkent. A kérelmek befogadását és a jogosultság megállapítását az OTP vette át, a MEOSZ pedig mint szakmai véleményező vehet részt a folyamatban. „Mindezért semmilyen költségtérítésben nem részesül a szövetség, miközben az OTP különféle jogcímeken eljárási költségeket számít fel az igénylőknek" – mutatott rá az elnök.

Míg korábban megközelítőleg tízezer forintba került a kérelem benyújtása, addig jelenleg mintegy harmincezer forintot kell az igénylőnek – még az elbírálás előtt – előteremtenie a meglévő lakáson végzett akadálymentesítés esetében maximális adható 150 ezer, az újonnan vásárolt lakás vagy építkezés esetében pedig 250 ezer forintért cserébe.

„Egy lakás akadálymentesítése ebből az összegből nem lehetséges" – jegyezte meg a Braun János a Mozgáskorlátozottak Miskolc Városi Egyesülete elnöke, aki a kapaszkodóktól az áthidalós megoldásokon keresztül a rámpákig jellemezte a minimális akadálymentesítési munkálatokat (a megfelelő kialakítású bútorok beszerzése ezen felül hatalmas beruházást jelent). Egy magasföldszinti lakás esetében például – ha nyolc lépcsőfokkal számolunk – vagy a rámpás, vagy ún. lépcsőliftes megoldással kell számolni (régi építésű lakásoknál sokszor csak ez a megoldás kivitelezhető), amely megközelítőleg másfél millió forintba kerül.

Tovább a teljes cikkre

Forrás: KÖZELKÉP HÍRÜGYNÖKSÉG